Τσελέντης για σεισμό στην Τουρκία: Δεν θα βιώσουμε ποτέ τέτοιες εικόνες στην Ελλάδα

Ανατριχίλα προκαλεί η απαισιόδοξη πρόβλεψη του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, για τον αριθμό των θυμάτων από τους δύο ισχυρότατους σεισμούς άνω των 7,5 Ρίχτερ στην Τουρκία.

Ο καθηγητής εκτίμησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι οι νεκροί θα φτάσουν τους 15.000, καθώς χιλιάδες είναι ακόμα εγκλωβισμένοι κάτω από τόνους μπετόν, ενώ σχεδόν 3.000 κτίρια έχουν ισοπεδωθεί σε ακτίνα 600 χλμ από το επίκεντρο του σεισμού.

Σύμφωνα με τον κύριο Τσελέντη, ο νέος σεισμός των 7,7 Ρίχτερ θα πρέπει να εξηγηθεί ως «φαινόμενο ντόμινο πάνω στο ίδιο ρήγμα», και όχι μετασεισμός του πρωινού.

Ο νέος σεισμός θα έχει τους δικούς του ισχυρούς μετασεισμούς και αυτό είναι το ακόμα πιο άσχημο στην ήδη τραγική κατάσταση, όπως λέει ο καθηγητής. Μάλιστα η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει για μήνες.

«Δεν θα βιώσουμε ποτέ τέτοιες εικόνες στην Ελλάδα»
Στους σημερινούς σεισμούς την Τουρκία ενεργοποιήθηκε το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας, που δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας, το οποίο επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο.

Σύμφωνα με τον κύριο Τσελέντη, η πιθανότητα στην Ελλάδα να έχουμε μεγάλο σεισμό ως αποτέλεσμα του σεισμού στην Τουρκία είναι «ελαχίστη» και αν γίνει κάτι, θα είναι στη θάλασσα.

Εξηγώντας γιατί ο σεισμός δεν σχετίζεται με την Ελλάδα, σημείωσε ότι υπάρχει η πλάκα της Αφρικής, η οποία χτυπάει ανατολικά την πλάκα της Αραβίας. Η πλάκα της Αραβίας χωρίζεται με την Τουρκία με ένα ρήγμα. Πάνω σε αυτό το ρήγμα έγινε ο σεισμός. Αυτό το ρήγμα δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βορείου Ανατολίας που επηρεάζει και τον ελλαδικό χώρο γιατί φτάνει μέχρι το βόρειο Αιγαίο.

Επίσης, στις περιοχές που επλήγησαν υπάρχει άσχημος δομικός ιστός στην περιοχή με «άθλια» κτίρια, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα κτίρια στην Ελλάδα, ακόμα και τα πιο παλιά.

Πηγή: newsbeast.gr