Τουρκία: Το «ευχαριστώ» στην Ελλάδα για την άμεση αποστολή βοήθειας

«Ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση σας και τα μηνύματα αλληλεγγύης», αναφέρει η πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, με τά την ανακοίνωση της αποστολής βοήθειας από την Ελλάδα στις περιοχές που επλήγησαν από τον ισχυρό φονικό σεισμό τα ξημερώματα της Δευτέρας (6/2). Συγκεκριμένα, στο μήνυμα αναφέρεται: «Σας ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση σας και τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε τη χώρα μας».

Στην ίδια ανάρτηση επισυνάπτεται το tweet του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, Χρήστου Στυλιανίδη: «Στο αεροδρόμιο Ελευσίνας. H ελληνική αποστολή έτοιμη για αναχώρηση για παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους στην Τουρκία. Συνδράμουμε με κάθε τρόπο στις προσπάθειες αντιμετώπισης συνεπειών του καταστροφικού σεισμού με στόχο να σωθούν ζωές».

Σπεύδει σε βοήθεια ομάδα της ΕΜΑΚ με C-130

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για αποστολή βοήθειας για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του ισχυρού σεισμού 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία, αλλά και εκείνου των 7,7 Ρίχτερ που ακολούθησε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, τις αμέσως επόμενες ώρες αναχωρεί ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο (2) διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα θα συνοδεύσει ένας (1) Αξιωματικός-Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε (5) γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είχε σημειώσει πως: «Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τους δύο λαούς από τον καταστροφικό σεισμό των 7,9 ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία. Τη θλίψη και τη συμπαράστασή του έχει εκφράσει ήδη δημόσια και ο Πρωθυπουργός. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ήδη απόλυτα έτοιμη να ανταποκριθεί στις ανάγκες και των δύο κρατών και των δύο λαών, αποστέλλοντας άμεσα βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της καταστροφής. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επικοινωνία μέσα από επιχειρησιακά και διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα βοηθήσει ουσιαστικά.

Πηγή: reader.gr