Σαρηγιάννης: «Τον Οκτώβριο θα είναι σαν να πέφτει ένα αεροπλάνο της Aegean την ημέρα»

«Φανταστείτε ένα γεμάτο πούλμαν νεκρών ανά ημέρα». Με αυτή τη φράση ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης, χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου που διαφαίνεται για τον δεύτερο μήνα του φθινοπώρου στη χώρα μας,

Μιλώντας στην διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το thebest.gr σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τίτλο εμβόλιο COVID-19: Μύθοι και Αλήθειες, τόνισε:

«Τελευταία εβδομάδα βρισκόμαστε σε φάση σταθεροποίησης με μία ελάχιστη πτώση πράγμα που οφείλεται στον παρατεταμένο καύσωνα» είπε σχολιάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση στη χώρα ενώ επεσήμανε ότι δεν έχει φανεί ακόμα πόσο θα επηρεάσει την αύξηση του ιικού φορτίου και τη διασπορά αυτού λόγω της μετάδοσης στα αστικά κέντρα από την επιστροφή των παραθεριστών.

«Η ανάμιξη θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά και ένα αυξητικό κύμα κατά τα τέλη Σεπτέμβρη. Τέλη Σεπτέμβρη και αρχές Οκτωβρίου σε εβδομαδιαίο κυλιόμενο μέσο όρο θα φτάσουμε 7.000 με 8.000 κρούσματα ημερησίως.

Μετά τις 17 Οκτωβρίου θα δούμε και την εικόνα στους διασωληνωμένους όπου θα φτάσουμε σε νούμερα όπως αυτά του 2ου και 3ου κύματος 650 με 700 σταθερά ανά ημέρα πράγμα που μεταφράζεται πως θα υποστεί πίεση το σύστημα με κατάληψη 700 κλινών ΜΕΘ.

Από 21 Οκτωβρίου περίπου θα φτάσουμε στους 60 νεκρούς ανά ημέρα ως συνέπεια της αύξησης των νοσούντων και των διασωληνωμένων. Εδώ φανταστείτε 1 γεμάτο πούλμαν νεκρών ανά ημέρα ή να πέφτει ένα αεροπλάνο της Aegean ανά ημέρα. Αυτά είναι τα σκληρά δεδομένα.

Το χαμηλό ποσοστό θνητότητας στην παρούσα φάση οφείλεται στο ότι υπάρχει διασπορά σε πιο νεαρές ηλικίες αλλά και πως οι μεγαλύτερες ηλικίες και ευπαθείς ομάδες είναι εμβολιασμένοι» κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης.

Μοντέλα Προσομοίωσης

Σύμφωνα με τον καθηγητή, μία προσομοίωση που τρέχουν στο εργαστήριο αναφορικά με το τι θα συνέβαινε μέχρι σήμερα αν δεν ήταν διαθέσιμο το εμβόλιο, (λαμβάνοντας υπόψιν όμως ότι όλα τα υπόλοιπα θα ήταν ίδια όπως έγιναν, δηλαδή lockdown, μετάβαση από 1ο στέλεχος Wuhan, στο στέλεχος Α την βρετανική μετάλλαξη και το στέλεχος Δ), τα νούμερα είναι τραγικά.

«Τότε προς τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου δεν θα μιλούσαμε για 8.000 κρούσματα και τα αντίστοιχα νούμερα που προαναφέρθησαν, αλλά για 370.000 κρούσματα ημερησίως και 24.000 διασωληνωμένους. Αυτό προσφέρουν τα εμβόλια, η σύγκριση είναι αμείλικτη» τόνισε ο καθηγητής ενώ σε σχέση με το τείχος ανοσίας επεσήμανε ότι «θα υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση από τον Οκτώβριο και ένα ‘’κάποιο τείχος ανοσίας’’ γιατί σε συνδυασμό με τους εμβολιασμένους θα υπάρχει και υπερβολική νόσηση από την υπόλοιπη μερίδα του πληθυσμού όπου αυτοί που θα έχουν νοσήσει θα είναι οι ανεμβολίαστοι».

Όπως τονίστηκε στη διαδικτυακή συζήτηση, η μετάδοση της μετάλλαξης Δ από τους ανεμβολίαστους είναι 15 φορές μεγαλύτερη.

Το τείχος ανοσίας υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί όταν φτάσουμε στο 75 % γιατί θα υπάρχει και ένα 15% που θα έχει νοσήσει και θα έχει αποκτήσει φυσική ανοσία έπειτα από νόσηση και ανάρρωση. Συνολικά θα μιλάμε για ένα ποσοστό 90% , ποσοστό ασφαλές για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης. Θέλουμε 2.000.000 εμβολιασμούς ακόμα.

«Σχετικά με το ιικό φορτίο της Πάτρας. Δεν έχω τώρα μαζί μου τα τελευταία δεδομένα για να σας πω ακριβώς αλλά έδειχναν αυξητική τάση» είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

Πηγή: real.gr