Ο Ερντογάν παρουσίασε το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς: Ανέβηκε στο πιλοτήριο και το «βάπτισε»… KAAN – Δείτε βίντεο

Το «εθνικό μαχητικό αεροσκάφος της Τουρκίας» θα ονομάζεται KAAN, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πανηγυρική, ουσιαστικά προεκλογική, εκδήλωση. Στον απόηχο της αδιαθεσίας του που έγινε θέμα συζήτησης, ο Ερντογάν ανήρτησε φωτό στο λογαριασμό του στο Twitter όπου δείχνει αγέρωχος, φορώντας μπουφάν πιλότου και γυαλιά ηλίου, ενώ ανέβηκε και στο πιλοτήριο του KAAN.

Η Τουρκία βρίσκεται τώρα σε κάθε «πεδίο» – στη στεριά, στη θάλασσα και στο υποβρύχιο, στον αέρα και στο διάστημα, είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης – «Century of the Future» – που διοργάνωσε η Turkish Aerospace Industries (TAI) στην Άγκυρα για την παρουσίαση του αεροσκάφους.

Το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, KAAN, αναπτύχθηκε από την TAI με στόχο να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο των F-16, τονίστηκε, στον απόηχο της αδυναμίας των Τούρκων να πάρουν έγκριση από το Κογκρέσο για τα κιτ αναβάθμισης.

«Με αυτό το αεροσκάφος, η Τουρκία θα γίνει μία από τις πέντε χώρες που διαθέτουν αυτού του είδους τις τεχνολογίες» υποστήριξε ο Ερντογάν.

Το αεροσκάφος, ξεκίνησε ως project το 2016, και έχει μήκος 21 μέτρων μπορεί να φτάσει μέγιστη ταχύτητα 1,8 mach χάρη στους δίδυμους κινητήρες του, οι οποίοι μπορούν να παράγουν ώση 29.000 λίβρες (13.000 κιλά) ο καθένας. «Το όνομά του είναι KAAN, είθε το σπαθί του να είναι κοφτερό!» σχολίασε σε ανάρτησή της η τουρκική βιομηχανία.

Το KAAN, ως αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, σύμφωνα με την ΤΑΙ, έχει πολλά προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως ανίχνευση ζημιών στη μάχη, χαμηλή ανιχνευσιμότητα, στόχευση ακριβείας και εσωτερικό χώρο αποθήκευσης όπλων.

Πηγή: skai.gr