Ζελένσκι: Η Ρωσία βάζει στο στόχαστρο τις υποδομές της συμφωνίας για τα σιτηρά

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε την Ρωσία ότι έβαλε σκοπίμως στο στόχαστρο στα πλήγματα νωρίς το πρωί τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, τρεις ημέρες μετά την εκπνοή της συμφωνίας για τα σιτηρά.

«Οι ρώσοι τρομοκράτες έβαλαν σκοπίμως στο στόχαστρο τις υποδομές της συμφωνίας για τα σιτηρά», κατήγγειλε ο Ζελένσκι μέσω του Telegram προσθέτοντας ότι επιδιώκει «την ενίσχυση της προστασίας των προσώπων και των λιμενικών υποδομών» για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθέσεις. Στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναφέρει τις περιοχές της Οδησσού (στην νότια Ουκρανία) και του Ζιτομίρ (στην δυτική Ουκρανία).

Σύμφωνα με τον υπουργό αρμόδιο για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, «οι τερματικοί σταθμοί των σιτηρών και οι λιμενικές υποδομές της Οδησσού και του Τσορνομόρσκ δέχθηκαν επίθεση». «Οι αποθήκες και οι αποβάθρες του λιμανιού της Οδησσού υπέστησαν ζημίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του στο Telegram. Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε, επίσης στο Telegram, ότι πρόκειται για «την μεγαλύτερη ρωσική επίθεση» στην περιοχή, «τερματικοί σταθμοί των σιτηρών και πετρελαίου υπέστησαν ζημίες», καθώς και «σπίτια, γεωργικές εγκαταστάσεις και αυτοκίνητα».

Νωρίτερα, ο στρατός και η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν 23 από τα 32 drones με εκρηκτικά των ρωσικών δυνάμεων και 13 από τους 16 ρωσικούς πυραύλους Kalibr στην περιοχή της Οδησσού, όπου βρίσκονται τα τρία λιμάνια μέσω των οποίων το Κίεβο μπορούσε να εξαγάγει αγροτικά προϊόντα, βάσει της συμφωνίας που έληξε τα μεσάνυκτα της Δευτέρας, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Ολεγκ Κίπερ, ο ρωσικός βομβαρδισμός προκάλεσε τον τραυματισμό 12 ανθρώπων στην περιοχή, 10, σύμφωνα με την γενική εισαγγελία.

Πηγή: newsbeast.gr