Ξηροφθαλμία: Η ασθένεια που επηρεάζει αρνητικά την όραση αλλά και τη ψυχοσωματική υγεία

Ξηροφθαλμία: Οι ασθενείς που πάσχουν από συμπτώματα ξηροφθαλμίας έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν συμπτώματα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη κατάσταση ανέφεραν αρνητικές επιπτώσεις στην οπτική λειτουργία, την ικανότητά τους να πραγματοποιούν καθημερινές δραστηριότητες και την παραγωγικότητα της εργασίας τους. Η ασθένεια της ξηροφθαλμίας είναι μια κοινή πάθηση και ένας συχνός λόγος για τους ασθενείς να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη. Μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά είναι πιο διαδεδομένο στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερεθισμό και ερυθρότητα στα μάτια, θολή όραση και αίσθηση χαλιναρίσματος ή ξένου σώματος στο μάτι.

Έχει αναφερθεί ότι έως και το ένα τρίτο των ενηλίκων άνω των 65 ετών πάσχουν από ξηροφθαλμία, αν και ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι υψηλότερος καθώς δεν υπάρχει καθιερωμένο διαγνωστικό τεστ και τα άτομα με ήπια συμπτώματα, τα οποία είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν στο γιατρό τους. Η θεραπεία συχνά περιλαμβάνει συνταγές τεχνητών δακρύων, οφθαλμικών λιπαντικών και στυπτικών.

Αυτή η νέα μελέτη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, ξεκίνησε να διερευνήσει πώς η ασθένεια της ξηροφθαλμίας επηρεάζει τη ζωή των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω μιας διαδικτυακής έρευνας για χίλιους ασθενείς με την πάθηση και περαιτέρω χίλιους χωρίς. Οι συμμετέχοντες ανέλαβαν ένα ερωτηματολόγιο από το Εθνικό Ινστιτούτο Ματιών σχετικά με την οπτική τους λειτουργία και ένα ερωτηματολόγιο EuroQol σχετικά με την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία. Εκείνοι που δήλωσαν ότι έπασχαν από ξηροφθαλμία απάντησαν επίσης σε περαιτέρω ερωτήσεις για να εκτιμήσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMJ Open, έδειξαν ότι υψηλότερο ποσοστό συμμετεχόντων με ξηροφθαλμία είχαν προβλήματα κινητικότητας και αντιμετώπισαν περισσότερες δυσκολίες στις καθημερινές τους δραστηριότητες από τους ασθενείς χωρίς την πάθηση. Οι έρευνες αποκάλυψαν επίσης ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη.

Πηγή: healthweb.gr