Βασιλακόπουλος: Αν κάποιος καπνιστής πάθει έμφραγμα αφού εμβολιαστεί, δεν θα φταίει το εμβόλιο

Τον κώδωνα του κινδύνου στους καπνιστές που θα κάνουν το εμβόλιο του νέου κορονοϊού, έκρουσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας προειδοποίησε πως «αν κάποιος καπνιστής πάθει έμφραγμα δύο μήνες αφού εμβολιαστεί, δεν θα φταίει το εμβόλιο».

Παράλληλα, είπε πως συμφωνεί ο εμβολιασμός να μην είναι υποχρεωτικός, προσθέτοντας πως το εμβόλιο είναι μεν αποτελεσματικό κατά 95% αλλά όχι κατά 100%, που σημαίνει ότι κάποιοι ελάχιστοι μπορεί να νοσήσουν.

Αναφερόμενος στη συνέντευξη του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την οποία εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το εμβόλιο της σύμπραξης Pfizer-BioNTech, τ’ οποίο θα χρησιμοποιήσει και η Ελλάδα, ο καθηγητής σημείωσε πως είναι «επιλογή του κάθε πολιτικού το πώς θα προστατέψει τους πολίτες του».

Ερωτηθείς για την ασφάλεια που παρέχει το εμβόλιο, ο κ. Βασιλακόπουλος χαρακτήρισε «εχέγγυο» το γεγονός ότι το εγκρίνουν τόσοι πολλοί και διαφορετικοί Οργανισμοί.

«Υπήρξαν σφάλματα από όλους μας»

Όσον αφορά στα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν στη χώρα μας, τόνισε πως «πάντα τη Δευτέρα έχουμε λιγότερα τεστ» και εξήγησε ότι για να χρησιμοποιούμε ως κριτήριο τον δείκτη θετικότητας θα πρέπει η δειγματοληψία να είναι τυχαία.

«Εδώ δεν είναι τυχαία, αλλά από αυτούς που είτε έχουν συμπτώματα είτε φόβο. Αυτοί είναι πάντα περισσότεροι το Σαββατοκύριακο», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπήρξαν σφάλματα από όλους μας», παραδέχθηκε, αναφερόμενος στην επιδείνωση της επιδημίας στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας πως «το λάθος ήταν ότι πιστέψαμε ότι ο κάθε πολίτης θα πειθαρχήσει στα μέτρα», καθώς κατά το πρώτο κύμα «φοβόμασταν το άγνωστο και αυτά που βλέπαμε στην Ιταλία».

Αυτό, ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν συνέβη και «ήρθε το καλοκαίρι που ο ιός μας τα ‘’συγχώρεσε όλα‘’ και εκεί χάθηκε το παιχνίδι».

Άλλος ένας εχθρός

«Τώρα έχουμε ακόμα έναν εχθρό, την πτώση της θερμοκρασίας», επεσήμανε, εξηγώντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται και στη συγκέντρωση του κόσμου σε κλειστούς χώρους, όπου αυξάνεται η μεταδοτικότητα του ιού». Τέλος, σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης, είπε πως «το πιο πειστικό επιχείρημα για το αν πρέπει να ανοίξουν τα μαγαζιά, είναι αυτό που έγινε στο Harrod’s».

Πηγή: hairt.gr