Τουρκία – Συρία: Το δράμα των επιζώντων – Εκατομμύρια άστεγοι προσπαθούν να επιβιώσουν στο ψύχος (Βίντεο)

Την ώρα που στην Τουρκία και τη γειτονική Συρία ο απολογισμός των θυμάτων των δύο τεράστιων σεισμών των 7,8 Ρίχτερ ανεβαίνει ταχύτατα, ένα άλλο παράλληλο δράμα είναι σε εξέλιξη: εκατομμύρια άνθρωποι που επέζησαν, είναι πλέον άστεγοι και προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στην απόλυτη καταστροφή και χωρίς οργανωμένο σχέδιο αρωγής για αυτούς.

Σύμφωνα με σημερινές εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 23 εκατ. άνθρωποι έχουν πληγεί στην Τουρκία και τη Συρία και χρήζουν μαζικής ανθρωπιστικής βοήθειας – στην Συρία η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική, λόγω του πολέμου.

Οι τουρκικές αρχές είπαν ότι περίπου 13,5 εκατ. άνθρωποι έχουν πληγεί σε μια περιοχή που καλύπτει μια απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων από τα Άδανα στα δυτικά έως το Ντιγιάρμπακιρ στα ανατολικά και 300 χιλιομέτρων από τη Μαλάτια στα βόρεια έως το Χατάι στα νότια.

Με τα σπίτια τους κατεστραμμένα και τους δικούς τους ανθρώπους νεκρούς ή ακόμα αγνοούμενους, οι επιζώντες της καταστροφής μένουν στα αυτοκίνητά τους ή σε προσωρινά καταφύγια – ενώ ο φόβος νέων καταρρεύσεων των καταπονημένων κτιρίων λόγω των μετασεισμών είναι πολύ μεγάλος.

Στις πληγείσες περιοχές επικρατούν πολύ κακές καιρικές συνθήκες – στην Συρία χιονοθύελλες σαρώνουν τις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον σεισμό.

Στην Αντιόχεια, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου ένα 10ωροφο κτίριο ισοπεδώθηκε, η θερμοκρασία το πρωί ήταν κοντά στο μηδέν ενώ έβρεχε και δεν υπήρχε ρεύμα ούτε καύσιμα στην πόλη.

Πολλοί άνθρωποι, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά που δεν έχουν πουθενά να πάνε – κυρίως σε πιο μικρές πόλεις και χωριά – απλά μένουν εξω, εκτεθιμένοι στο κρύο και στην πείνα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε σήμερα ζώνη καταστροφής τις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς στη νότια Τουρκία και πως οι αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν ξενοδοχεία στην Αττάλεια, στη δυτική Τουρκία, ώστε να στεγάσουν προσωρινά τούς ανθρώπους που επλήγησαν από τους σεισμούς.

Στην Τουρκία, ο απολογισμός των νεκρών φθάνει αυτή τη στιγμή στους 3.419 και των τραυματιών στους 20.534.

Πηγή: skai.gr