Το προφητικό τραγούδι που ζήτησε ο Κύπρος πριν αποφοιτήσει

Λύγισαν οι πάντες στο Αυγόρου για το καμάρι της κοινότητας, το τρίτο από τα έξι παιδιά του πατρός Χριστόδουλου, Κύπρο Παπαϊωάννου, ο οποίος από το βράδυ της Πέμπτης συγκαταλέγεται στη μακρά λίστα των νεκρών του φονικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ο ψάλτης με την αγγελική φωνή, ο άριστος μαθητής, ο μαχητικός λόκατζης, ο λαμπρός φοιτητής της Νομικής, έσβησε στα συντρίμμια του επιβατικού τρένου, λίγες μόλις ημέρες αφότου έγινε 23 χρόνων.

Δεν μπορεί να χωρέσει ανθρώπινος νους το τραγικό παιχνίδι που έπαιξε η μοίρα… Ο Κύπρος, όπως ανέφεραν φίλοι της οικογένειας στον «Φ», ήταν ενθουσιασμένος επειδή μόλις αποφοιτούσε το καλοκαίρι θα παντρευόταν την αγαπημένη του, με την οποία αρραβωνιάστηκε πριν από λίγο καιρό. Γι’ αυτό οι δύο νέοι συναντήθηκαν στην Ελλάδα. Ταξίδεψαν γεμάτοι όνειρα για την κοινή τους ζωή από την Αθήνα στην Άνδρο και ευλόγησαν σε ιερό ναό τα στέφανα του επικείμενου γάμου τους. Ακολούθως επέστρεψαν στην Αθήνα και αποχαιρετίστηκαν για τελευταία φορά. Η αρραβωνιαστικιά του επέστρεψε στην Κύπρο και ο ίδιος επιβιβάστηκε στο μοιραίο τρένο. Λίγα λεπτά προηγουμένως, μίλησε και με τους γονείς του, πληροφορώντας τους πως επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη.

Χθες ξημέρωσε μια μαύρη μέρα στο Αυγόρου, που αναμένει πλέον ν’ απευθύνει το ύστατο χαίρε στον λεβέντη του. Το πρωί της Παρασκευής, η χαροκαμένη μάνα, συγγενείς και φίλοι του Κύπρου έσπευσαν στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου. Εκεί ο νονός του, πατέρας Χρίστος Κούλεντρος, ανέλαβε το βαρύ φορτίο να τελέσει τρισάγιο στη μνήμη του πνευματικού του παιδιού και όλων των θυμάτων της τραγωδίας.

«Να προσεύχεστε για την ψυχούλα του γιου μου», έλεγε σε όλους η πρεσβυτέρα. Τα λόγια της μετέφερε ο κοινοτάρχης Αυγόρου, Παναγής Μιχαηλάς, ανακοινώνοντας πως σε έκτακτη συνεδρία του το Κοινοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να κηρύξει σαρανταήμερο πένθος.

Όλοι είχαν να πουν ένα καλό λόγο για τον Κύπρο, με τα λόγια τους να φανερώνουν πως στη μικρή πορεία της ζωής του, κατάφερε να λάμψει. «Είναι κάποιες στιγμές που δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια. Ήταν ένας άνθρωπος που μας έμαθε πολλά. Θα τον θυμούμαστε ως κάποιο που ήταν πρότυπο και παράδειγμα. Ο καθένας ας ακολουθήσει τα βήματα του», είπε με σπασμένη φωνή φίλος του, μεταφέροντας μήνυμα απ’ όλη την παρέα του στο Αυγόρου. Η παρέα τους είχε ενωθεί ξανά, για τελευταία φορά, πριν από λίγες μέρες. «Πήγαμε Θεσσαλονίκη και ήταν ανένδοτος, ότι δεν θα μείνουμε σε ξενοδοχεία. Ήθελε να μείνουμε σπίτι του. Μας πρόσφερε το κρεβάτι του και κοιμόταν σ’ ένα μονό καναπέ, που μόλις τον χωρούσε. Ήταν χρυσός άνθρωπος με κεφαλαία γράμματα».

Το προφητικό τραγούδι που ζήτησε ο Κύπρος

Ουδείς μπορούσε να φανταστεί, πόσο προφητικό έμελλε να είναι το τραγούδι που ζήτησε ο 23χρονος, πριν αποφοιτήσει από το «Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτης Πίτας», που λειτουργεί και ως μουσικό σχολείο. Ο πρώην διευθυντής του σχολείου, Σπύρος Σπύρου, ανέφερε πως σε μια εκδήλωση ο Κύπρος του ζήτησε να ετοιμάσει στο πιάνο το τραγούδι, «Ποιος να ξέρει στο βλέμμα του πίσω τι να κρύβει ο Θεός για εμάς». «Αυτό το τραγούδι είναι του Τώνη Βαβάτσικου και έχει τον πιο μακρύ τίτλο τραγουδιού στην Ελλάδα. Τον ρώτησα πού ξέρει το τραγούδι, που κέρδισε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης πολύ παλιά. Μου είπε ότι το ήξερε γιατί παρακολουθεί πράγματα και μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση αυτό. Ήταν πολύ ώριμος για την ηλικία του. Αγαπούσε πολύ την Ελλάδα και ήταν πολύ χαρούμενος όταν πέρασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», είπε ο κ. Σπύρου.

Βαρύ και ασήκωτο το πένθος, στο Λύκειο «Φώτης Πίττας», όπου χθες ουδείς είχε όρεξη για μάθημα. Δακρυσμένοι καθηγητές και μαθητές άναψαν κεριά στο μουσικό σχολείο. Στο δεύτερο διάλειμμα, σε μια αυθόρμητη κίνηση, οι μαθητές μάζεψαν μαύρα σακίδια και έγραψαν στην αυλή «Ο Κυπριανός μας».

Συγκλονισμός και στην Τεχνική Σχολή Αυγόρου, όπου οι μαθητές έγραψαν με τις βαλίτσες τους «Ήταν έγκλημα»…

Πηγή: philenews.com