Τι αλλάζει από το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στη ζωή μας. Όλα τα μέτρα ανά περιοχή

Ένα απίστευτο θρίλερ εκτυλίχθηκε σήμερα επί 8 ώρες στην επιτροπή, όπου συνεδρίαζαν οι λοιμωξιολόγοι. Από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα τα μέλη διαφωνούσαν έντονα για την ένταση που θα πρέπει να έχουν τα νέα μέτρα, με αποτέλεσμα οι τελικές εισηγήσεις τους να ανακοινωθούν με καθυστέρηση.

Το παρασκήνιο ήταν έντονο, οι διάλογοι θυελλώδεις…

Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:00 και τελείωσε στις 19:00.

Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσο έντονες διαφωνίες. Διαφωνίες που αφορούσαν σχολεία και λιανεμπόριο.

Όταν στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων έπεσε η Αττική, εκεί διασταύρωσαν όλοι τα ξίφη τους.

Κάποιοι υποστήριζαν ότι πρέπει να μπούμε σε πολύ άμεσο lockdown κι άλλοι σε πιο συντηρητικά μέτρα.

Κάποιοι υποστήριξαν ότι πρέπει να κλείσουν τα νηπιαγωγεία, απόφαση που δεν υιοθετήθηκε τελικώς.

Λίγο πριν τις 19:00 κατέληξαν σε μια σειρά εισηγήσεις…

Τι αλλάζει από αύριο στις ζωές μας

Αττική και Θεσσαλονίκη

απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα

κλειστά τα καταστήματα το Σάββατο

ανοιχτά μόνο τα supermarket

click away Δευτέρα – Παρασκευή

ξεχνάμε προς το παρόν το click inside

κομμωτήρια Δευτέρα – Παρασκευή

ανοιχτά τα σχολεία – κλειστά τα λύκεια στις κόκκινες περιοχές

Σκληρό lockdown σε Πάτρα, Άγιο Νικόλαο και Χαλκίδα

– Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, κλειστά καταστήματα και σχολεία

Lockdown τύπου Μαρτίου σε Θήρα, Μύκονο, Πάτρα, Αγ. Νικόλαο και Χαλκίδα αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στη σημερινή ενημέρωση, η οποία διεξήχθη με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, λόγω της διαφωνίας στην επιτροπή λοιμωξιολόγων κατά τη διάρκεια τη συνεδρίασής τους.

Στις παραπάνω περιοχές ισχύουν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, από αυτά που ισχύουν στις «κόκκινες» περιοχές.

Παράλληλα, στο «κόκκινο» μεταφέρονται οι Δήμοι Εορδαίας, Θήβας, Τανάγρας, Σπάρτης, Ζακύνθου, Λέσβου, Ρεθύμνου, Ευβοίας, Ανδραβίδας, Τεμπών.

Τα εν λόγω μέτρα έρχονται μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στο σύνολο της χώρας, αλλά και στην Αττική, η οποία σε συνδυασμό με την εξάπλωση των μεταλλάξεων του φονικού ιού, έχουν σημάνει συναγερμό στους επιστήμονες, ενώ φέρνουν τη χώρα μας μια ανάσα από το τρίτο κύμα.

Περιοριστικά μέτρα στους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης

Εκτός από την Αττική, την Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, από το πρωί του Σαββάτου, 6 Φεβρουαρίου 2021, στις κόκκινες περιοχές λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού θα ανήκουν:

o Δήμος Εορδαίας,
ο Δήμος Θηβαίων,
ο Δήμος Τανάγρας,
ο Δήμος Σπάρτης,
ο Δήμος Ζακύνθου,
η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου,
ο Δήμος Ρεθύμνης
ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού
ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων
ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και
ο Δήμος Τεμπών

Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, επιπρόσθετα των παραπάνω περιοχών, το επιδημιολογικό φορτίο αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα αυξημένο στους Δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Συγκεκριμένα στις περιοχές αυτές από το Σάββατο 6 στις 6 το πρωί:

-Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

-Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

-Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

-Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους – η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

-Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των Δικαστηρίων.

-Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

-Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Αναλυτικότερα, για τις περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής λαμβάνονται από αύριο 6 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου τα παρακάτω μέτρα:

– Κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.

– Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.

– Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει μόνο με τη μέθοδο του click away. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.

Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).

-Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Πηγή: