Στα ύψη τα κρούσματα – Φόβοι και σήμερα για ρεκόρ μετά και την έκρηξη της μετάλλαξης Δέλτα

Στο ζενίθ η ανησυχία για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Θα κρίνει πολλά και η σημερινή ανακοίνωση.

Τα 4.181 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες (10/8) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας απέχουν μιαν ανάσα από το ρεκόρ επιδημίας των 4.340 περιστατικών COVID στη χώρα μας.

Όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες (και οι χαρακτηριζόμενοι ως σκληροί) έχουν πάρει εδώ και ημέρες την ανιούσα και δεν λένε να υποχωρήσουν.

Εν μέσω αυτής της επικίνδυνης έξαρσης, οι επιστήμονες απευθύνουν έκκληση προς του πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, τόσο για να θωρακίσουν την υγείας τους, όσο και για να εμποδιστεί τη εξάπλωση του ιού.

Την Τρίτη, ο νέος κορονοϊός έδειξε τα δόντια του, καθώς ανακοινώθηκαν 219 διασωληνωμένοι και 19 νεκροί από τη νόσο COVID-19.

Παράλληλα, τα τοπικά lockdown έχουν αρχίσει να διαδέχονται το ένα το άλλο. Χθες επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ τα στοιχεία θέτουν στο επίκεντρο των μίνι lockdown και άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Επί παραδείγματι, πληροφορίες κάνουν λόγο για επιβολή ανάλογων μέτρων στο Ρέθυμνο και το Λασίθι τις επόμενες ημέρες.

Οι τελευταίες μετρήσεις στα λύματα «δείχνουν» ορισμένες από αυτές. Συγκεκριμένα, το ιικό φορτίο στην Αττική, το Ρέθυμνο και τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης μοιάζει να ξεφεύγει: Περιφέρεια Αττικής (+60%), Ρέθυμνο (+95%), Άγιος Νικόλαος Κρήτης (+139%).

Ένα επιπλέον δεδομένο που εντείνει την ανησυχία των ειδικών, είναι η θετικότητα, η οποία παραμένει πολύ ψηλά: Την Τρίτη ανήλθε στο 4,09%.

Την ίδια στιγμή, η πολύ πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα προελαύνει, επικρατώντας – ταυτοχρόνως- των υπολοίπων στελεχών του SARS-CoV-2.

«Υπάρχει ανάγκη ιχνηλάτησης στην επιστροφή του κόσμου από τα νησιά στα αστικά κέντρα. Αυτή είναι τώρα η προτεραιότητα. Η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί τώρα στη χώρα, είναι στο 85% πλέον. Δεν περιμέναμε να επικρατήσει τόσο γρήγορα. Η εκτίμηση ήταν ότι θα κυριαρχήσει το Σεπτέμβριο», δήλωσε σήμερα ο Νίκος Θωμαΐδης.

«Ήταν πρωτοφανής η διάδοση του στελέχους που οφείλεται προφανώς στην αυξημένη μεταδοτικότητα. Ήδη υπάρχουν αναφορές για άλλες μεταλλάξεις. Αυτή είναι μια φυσιολογική βιολογική πορεία», προσέθεσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πηγή: ieidiseis.gr