Στα πρόθυρα «κραχ» η Τουρκία: Η οικονομία καταρρέει και ο Ερντογάν υπόσχεται αραβικές επενδύσεις

Πανικός επικρατεί στην Τουρκία με φόντο την κατακρήμνιση της λίρας. Οι πολίτες τρέχουν στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν καφέ, λάδι και ζάχαρη, που πωλούνται πλέον με περιορισμούς, ενώ χθες πραγματοποιήθηκαν και διαδηλώσεις με τον κόσμο να διαμαρτύρεται για την οικονομική του κατάσταση. Μάλιστα, στην κεντρική πλατεία Ταξίμ η αστυνομία έχει τοποθετήσει κιγκλιδώματα υπό το φόβο νέων συγκεντρώσεων. 

Σε οικονομικό επίπεδο, το εμπόριο έχει «παγώσει», καθώς δεν υπάρχει καμία πίστωση και οι συναλλαγές μεταξύ εμπόρων γίνονται μόνο τοις μετρητοίς και αποκλειστικά σε ευρώ και δολάρια. Οι τράπεζες έχουν κλείσει την…κάνουλα της χρηματοδότησης και δεν χορηγούν δάνεια, ενώ οι αγοραπωλησίες ακινήτων ακυρώνονται, δεδομένης της αβεβαιότητας για την ισοτιμία την επόμενη μέρα. Παράλληλα, στο ηλεκτρονικό εμπόριο επικρατεί ένα χάος, ενώ οι εταιρείες κατασκευής κινητής τηλεφωνίας, όπως η Apple και η Samsung σταμάτησαν να πουλούν συσκευές στη χώρα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα υποδέχτηκε τον πρώην εχθρό του και νυν …σωτήρα του, τον διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο σεΐχης Ζαΐντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναγιάν υποσχέθηκε επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων του κρατικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι, τα οποία θα βοηθήσουν μεν την τουρκική οικονομία, όμως δεν είναι αρκετά. Όπως φαίνεται, αυτά τα κεφάλαια θα επενδυθούν τώρα δίνοντας μια ανάσα στην τουρκική κυβέρνηση, ωστόσο χρειάζεται πολλά δισεκατομμύρια η τουρκική οικονομία για να επανακάμψει.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στο στόχαστρο των πολιτικών του αντιπάλων που ζητούν εκλογές «εδώ και τώρα».

Πηγή: skai.gr