Ρωσία: Ο Πούτιν υπέγραψε το νόμο με τον οποίο καταγγέλλεται η Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη

Προς νέα κούρσα εξοπλισμών; Η Μόσχα αποχώρησε τη Δευτέρα και τυπικά από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Στρατιωτικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE). Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τη Δευτέρα το νόμο για την καταγγελία της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη, ενώ το σχετικό έγγραφο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης σήμερα, 29 Μαΐου.

Η Συνθήκη είχε υπογραφεί στις 19 Νοέμβριου του 1990 από τις χώρες του ΝΑΤΟ και τα κράτη μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Η συνθήκη έθετε περιορισμούς στον αριθμό των συμβατικών εξοπλισμών και πολεμικού οπλισμού για τις χώρες που την υπέγραψαν. Περιορισμοί είχαν ορισθεί για τα άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα, το πυροβολικό, τα μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Η Ρωσία επικύρωσε τη Συνθήκη CFE τον Ιούλιο του 1992. Τον Ιούλιο του 2007 η Ρωσία ανέστειλε την ισχύ της, ενώ τον Μάρτιο του 2015 ανακοίνωσε ότι σταματάει να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Κοινής Συμβουλευτικής ομάδας για τη Συνθήκη CFE.

Στις 10 Μαΐου ο Πούτιν κατέθεσε στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) νομοσχέδιο για την καταγγελία της Συνθήκης. Την περασμένη εβδομάδα η Κρατική Δούμα ψήφισε «υπέρ» της εξόδου από τη Συνθήκη CFE, ενώ στις 24 Μαΐου τον νόμο ενέκρινε το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας( άνω βουλή).

Σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου από τη συνθήκη «σύμφωνα με τις διατάξεις της» θα απαιτηθεί διάστημα έξι μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είχε ανακοινώσει ήδη από το 2015 ότι αναστέλλει επ’ αόριστον τη συμμετοχή της στη Συνθήκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ