Πούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία

Η Ρωσία εμφανίζεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να έχει συμφωνήσει με τη Λευκορωσία για να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της γειτονικής της χώρας. Αυτό μεταδίδει το Reuters, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου Tass.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tass, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τη συμφωνία με τη Λευκορωσία για τα πυρηνικά όπλα, τονίζοντας ότι “μια τέτοια κίνηση δεν θα παραβίαζε τις διεθνείς συμφωνίες που απαγορεύουν τη διάδοση των πυρηνικών όπλων”.

Ο Πούτιν πρόσθεσε σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τη συμφωνία του με τη Λευκορωσία, ότι οι ΗΠΑ είχαν τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφος ευρωπαίων συμμάχων, σημειώνοντας ότι ο Αλεξάντρ Λουκασένκο έχει εγείρει εδώ και καιρό το ζήτημα της τοποθέτησης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, η οποία συνορεύει με την Πολωνία, που αποτελεί και ΝΑΤΟϊκό έδαφος.

“Συμφωνήσαμε με τον Λουκασένκο ότι θα τοποθετούσαμε τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία χωρίς να παραβιάσουμε το καθεστώς των συμφωνιών”, δήλωσε ο Πούτιν σύμφωνα με το Tass.

Σύμφωνα μάλιστα με το Bloomberg, η Ρωσία έχει ήδη στείλει 10 αεροσκάφη στη Λευκορωσία ικανά να φέρουν τακτικά πυρηνικά όπλα, με τον Πούτιν να σημειώνει ότι οι πύραυλοι μικρού βεληνεκούς Iskander – ικανοί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές – είχαν επίσης σταλεί στη Λευκορωσία και η εκπαίδευση για τα πληρώματα θα ξεκινήσει εκεί στις 3 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται πως η συζήτηση για τη χρησιμοποίηση ή όχι των πυρηνικών όπλων έχει “ανοίξει” από τον πρώτο καιρό που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Οι απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της Δύσης για αποκλιμάκωση, έχουν προκαλέσει φόβο σε όλο τον πλανήτη.

Και μπορεί η Ρωσία να δηλώνει επανειλημμένα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα, όμως, οι εξαγγελίες της Βρετανίας για προμήθεια πυρομαχικών αρμάτων μάχης με απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει την οργή της Μόσχας.

Μάλιστα, σήμερα Σάββατο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει οβίδες μη εμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία εάν το Κίεβο παραλάβει οβίδες αυτού του τύπου από τους Δυτικούς, όπως πρόσφατα ανέφερε Βρετανίδα αξιωματούχος.

“Η Ρωσία, φυσικά, έχει ό,τι χρειάζεται για να απαντήσει. Έχουμε, χωρίς υπερβολή, εκατοντάδες χιλιάδες οβίδες αυτού του τύπου. Δεν τις χρησιμοποιούμε επί του παρόντος”, δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση.

Πηγή: thetoc.gr