Πόσα παίρνει ένας πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας για να ρισκάρει καθημερινά τη ζωή του

Με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας το μεσημέρι της Τετάρτης, πως εντοπίστηκε νεκρός στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ανδραβίδας και ο 31χρονος κυβερνήτης του μοιραίου μαχητικού αεροσκάφος F-4 Phantom II, σμηναγός (Ι) Ευστάθιος Τσιτλακίδης, έκλεισε ο κύκλος της επιχείρησης έρευνας και τυχόν διάσωσης του άτυχου νέου.

Είχε προηγηθεί από την πρώτη μέρα του αεροπορικού δυστυχήματος την 30ή Ιανουαρίου, η γνωστοποίηση του θανάτου του 29χρονου συγκυβερνήτη, υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα. Οι δύο πιλότοι της 117 Πτέρυγας Μάχης φέρεται να έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια κλειστής στροφής, πετώντας σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, κινούμενοι με ταχύτητα περίπου 800 χιλιομέτρων την ώρα.

Αποφάσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου

Το πρωινό της περασμένης Δευτέρας, ήταν γι’ αυτούς μια ακόμη ημέρα που θα ρίσκαραν τη ζωή τους, προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας να βρίσκονται συνεχώς σε πλήρη ετοιμότητα. Κλήθηκαν να λάβουν και πάλι αποφάσεις μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, καταπονούσαν για πολλοστή φορά το σώμα τους πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς και πίστευαν ότι όπως και τις προηγούμενες φορές θα επέστρεφαν σπίτι.

Θα περίμενε κανείς πως άνθρωποι που καλούνται να φέρουν εις πέρας τόσο δύσκολες αποστολές, και δη για την υπεράσπιση του πατρώου εδάφους, θα αμείβονταν τουλάχιστον με σημαντικές οικονομικές απολαβές, ως ελάχιστη ανταπόδοση για το ρίσκο που λαμβάνουν. Κι όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Πόσα λαμβάνει ένας υποσμηναγός

Καταρχάς ο υποσμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως ήταν ο Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας (αντιστοιχεί με τον αντίστοιχο βαθμό του ανθυποπλοίαρχου στο Πολεμικό Ναυτικό και του υπολοχαγού στον Στρατό Ξηράς) λαμβάνει:

Με έως 5 έτη προϋπηρεσίας 1.235 ευρώ.
Από 5 έως 7 έτη προϋπηρεσίας 1.275 ευρώ
Από 7 έως 9 έτη προϋπηρεσίας 1.315 ευρώ
Από 9 έως 11 έτη προϋπηρεσίας 1.355 ευρώ
Από 11 έως 13 έτη προϋπηρεσίας 1.395 ευρώ
Από 13 έως 15 έτη προϋπηρεσίας 1.435 ευρώ
Από 15 έως 17 έτη προϋπηρεσίας 1.475 ευρώ
Από 17 έως 18 έτη προϋπηρεσίας 1.525 ευρώ
Από 18 έως 19 έτη προϋπηρεσίας 1.575 ευρώ
Από 19 έως 20 έτη προϋπηρεσίας 1.625 ευρώ
Από 20 έως 21 έτη προϋπηρεσίας 1.655 ευρώ
Από 21 έως 22 έτη προϋπηρεσίας 1.705 ευρώ
Από 22 έως 23 έτη προϋπηρεσίας 1.755 ευρώ
Από 23 έως 24 έτη προϋπηρεσίας 1.845 ευρώ
Από 24 έως 25 έτη προϋπηρεσίας 1.875 ευρώ
Από 25 έως 26 έτη προϋπηρεσίας 1.925 ευρώ
Από 26 έως 27 έτη προϋπηρεσίας 1.975 ευρώ
Από 27 έως 28 έτη προϋπηρεσίας 2.025 ευρώ
Από 28 έτη προϋπηρεσία και άνω 2.095 ευρώ

Ο αείμνηστος υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τορούτσικας λάμβανε βασικό μισθό που κυμαινόταν από 1.100 έως 1.200 ευρώ.

Πόσα λαμβάνει ένας σμηναγός


Ο αείμνηστος Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης

Ο σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας όπως ήταν ο αείμνηστος Ευστάθιος Τσιτλακίδης (αντιστοιχεί με τον αντίστοιχο βαθμό του υποπλοίαρχου στο Πολεμικό Ναυτικό και του λοχαγού στον Στρατό Ξηράς) λαμβάνει:

Με έως 7 έτη προϋπηρεσίας 1.315 ευρώ
Από 7 έως 9 έτη προϋπηρεσίας 1.355 ευρώ
Από 9 έως 11 έτη προϋπηρεσίας 1.395 ευρώ
Από 11 έως 13 έτη προϋπηρεσίας 1.435 ευρώ
Από 13 έως 14 έτη προϋπηρεσίας 1.475 ευρώ
Από 15 έως 17 έτη προϋπηρεσίας 1.525 ευρώ
Από 17 έως 18 έτη προϋπηρεσίας 1.575 ευρώ
Από 18 έως 19 έτη προϋπηρεσίας 1.625 ευρώ
Από 19 έως 20 έτη προϋπηρεσίας 1.655 ευρώ
Από 20 έως 21 έτη προϋπηρεσίας 1.705 ευρώ
Από 21 έως 22 έτη προϋπηρεσίας 1.755 ευρώ
Από 22 έως 23 έτη προϋπηρεσίας 1.845 ευρώ
Από 23 έως 24 έτη προϋπηρεσίας 1.875 ευρώ
Από 24 έως 25 έτη προϋπηρεσίας 1.925 ευρώ
Από 25 έως 26 έτη προϋπηρεσίας 1.975 ευρώ
Από 26 έως 27 έτη προϋπηρεσίας 2.025 ευρώ
Από 27 έως 29 έτη προϋπηρεσίας 2.095 ευρώ
Από 29 έως 31 έτη προϋπηρεσίας 2.155 ευρώ
Από 31 έως 32 έτη προϋπηρεσίας 2.245 ευρώ
Από 32 έτη προϋπηρεσίας και άνω, 2.375 ευρώ

Ο αείμνηστος σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης λάμβανε βασικό μισθό που κυμαινόταν από 1.200 έως 1.300 ευρώ.

Βασικός μισθός συν πτητικό επίδομα

Να προσθέσουμε επίσης ότι οι υποσμηναγοί και οι σμηναγοί που πετούν με μαχητικά αεροσκάφη, λαμβάνουν εκτός από τον βασικό μισθό τους και ένα πτητικό επίδομα που εξαρτάται από τις ώρες πτήσεις που έχουν καταγράψει. Όπως μας ενημέρωσαν από το Γραφείο Τύπου του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας «αν πετάς στα μαχητικά και έχεις πολλές ώρες πτήσεις, το μεγαλύτερο “μαξιλαράκι” που μπορείς να πιάσεις και προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις, είναι 11.280 ευρώ το εξάμηνο». Προσοχή, όχι τον μήνα, αλλά το εξάμηνο. Δηλαδή εάν πιάσεις το ανώτατο όριο ωρών πτήσης λαμβάνεις 1.880 ευρώ επιπλέον τον μήνα για το τρέχον εξάμηνο. Το επόμενο εξάμηνο μπορεί να έχεις λιγότερες ώρες πτήσεις οπότε θα πάρεις και μικρότερο πτητικό επίδομα.

Πετούν έως την ηλικία των 40 ετών και στα 50 έχουν προβλήματα στον αυχένα και τη μέση

Συνολικά οι ιπτάμενοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας ανέρχονται περίπου στους 1.400 και όσοι είναι πλήρως επιχειρησιακοί στις πολεμικές μοίρες, περίπου. Θα πρέπει δε να έχουμε υπόψη μας, πως η θητεία τους ως επιχειρησιακοί κυβερνήτες ή συγκυβερνήτες αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας διαρκεί συνήθως έως τα 40 τους έτη. Μετά λαμβάνουν υπηρεσία σε άλλα πόστα. Τα όσα περνάει το σώμα τους όμως σε κάθε πτήση με μαχητικό έχουν ως συνέπεια στα 50 τους να έχουν αποκτήσει μια σειρά από προβλήματα κυρίως στον αυχένα και τη μέση καθώς οι κραδασμοί και τα τραντάγματα κατά τις πτήσεις καταπονούν τον οργανισμό.

Υποβάλλονται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο σε ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί ότι συνεχίζουν να είναι ικανοί για να πετάξουν. Εάν αισθάνεται την παραμικρή κόπωση ο πιλότος, μπορεί να δώσει τη θέση του σε κάποιον συνάδελφο για τη συγκεκριμένη πτήση που καλούνται να πραγματοποιήσουν αν και όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες σπάνια γίνεται κάτι τέτοιο καθώς οι πιλότοι είναι παθιασμένοι με αυτό που κάνουν και πολύ δύσκολα θα αρνηθούν να πετάξουν.

Μέσα σε ένα με δύο λεπτά αναχαιτίζουν τους Τούρκους

Σε μονάδες όπως αυτές της Σκύρου, της Κρήτης και της Λήμνου, οι πιλότοι βρίσκονται σε αναμονή (stand by) καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου τους και εάν τυχόν χτυπήσει το scrabble (σ.σ. το τηλέφωνο από το Κέντρο) και ειδοποιηθούν ότι εχθρικά αεροσκάφη ετοιμάζονται να παραβιάσουν τον εθνικό εναέριο χώρο ή το έχουν ήδη πράξει, τότε ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι να σηκωθεί ελληνικό αεροπλάνο είναι κάτω από πέντε λεπτά και μέσα στα αμέσως επόμενα ένα με δύο λεπτά έχουν βρεθεί ήδη απέναντι από τα τουρκικά – αυτός άλλωστε είναι ο μοναδικός εχθρός επί καθημερινής βάσης πάνω από το Αιγαίο.

Επικίνδυνοι ελιγμοί για να «πιάσουν» την ουρά του αντιπάλου με ταχύτητα 1.500 χλμ./ώρα

Όταν δύο αντίπαλα αεροσκάφη βρίσκονται στον αέρα, στόχος είναι να «πάρει» ο ένας την ουρά του άλλου, δηλαδή να κάνει ελιγμούς προκειμένου να καταφέρει να βρεθεί πίσω από το μαχητικό του άλλου, ώστε να το «λοκάρει», να το βάλει στο στον νηματόσταυρο (στο στόχαστρο). Μόλις τον κεντράρει, είναι σαν να του λέει «σε κατέρριψα», γιατί εκείνη τη στιγμή αυτός που βρίσκεται από πίσω εάν έριχνε με τα όπλα του, θα κατέρριπτε τον αντίπαλο. Μάλιστα το μπροστινό αεροπλάνο ειδοποιείται αμέσως όταν έχει λοκαριστεί, καθώς χτυπάει ένας πολύ έντονος ήχος στο κόκπιτ (το πιλοτήριο) και εμφανίζεται στην οθόνη του. Σκεφτείτε τώρα όλα αυτά να γίνονται με ταχύτητες 1.000 ή 1.500 χιλιομέτρων την ώρα (για παράδειγμα τα F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας μας, έχουν μέγιστη ταχύτητα 2,05 Mach, δηλαδή 2.173 χιλιόμετρα/ώρα και μπορούν να πετάξουν σε ύψος έως και 50.000 πόδια, ήτοι 15.240 μέτρα).

Το κεφάλι με το κράνος φθάνουν να ζυγίζουν 50 κιλά

Οι πιλότοι στις πτήσεις τους δέχονται απίστευτα μεγάλες επιταχύνσεις της βαρύτητας, φθάνοντας τα 9 με 10 G που σημαίνει πως όταν βρίσκονται στον αέρα και πετάνε με μεγάλες ταχύτητες το βάρος του σώματός τους αυξάνεται 9 με 10 φορές. Το κεφάλι που μαζί με το κράνος μπορεί να ζυγίζουν π.χ. 5 κιλά, φθάνουν σε αίσθηση τα 50. Παράλληλα πάντα κινδυνεύουν από το «grayout» την κατάσταση δηλαδή όπου το αίμα συγκεντρώνεται προς την κοιλιά και τα πόδια με αποτέλεσμα να θολώνει η όραση και να μικραίνει το οπτικό πεδίο του πιλότου. Για το λόγο αυτό ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες προκειμένου να διατηρείται η αιμάτωση του εγκεφάλου για να μην φθάσουν τα όρια της λιποθυμίας. ενώ οι στολές αντι-G που φοράνε σφίγγουν τα πόδια και τη μέση για να μην κατέβει το αίμα χαμηλά.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν πετάς με τόσο μεγάλες ταχύτητες, έχεις τον εχθρό δίπλα σου, επικοινωνείς με τον πύργο ελέγχου, σκανάρεις με τα μάτια σου τα όργανα του μαχητικού και εάν βρίσκεσαι σε χαμηλό ύψος προσπαθείς να αποφύγεις τους κινδύνους από το ανάγλυφο του εδάφους όπως π.χ. ένα βουνό.

«Μην αποκαλείται τον γιο μου ήρωα, ούτε ο ίδιος θα το ήθελε»


Ο άτυχος 29χρονος υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας

Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας μας, που εμπλέκονται καθημερινά σε αερομαχίες με τους Τούρκους χαρακτηρίζονται «ήρωες», αν και τον συγκεκριμένο όρο δεν τον δέχθηκε ο πατέρας του άτυχου 29χρονου υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, που σκοτώθηκε τη Δευτέρα. Ο κ. Κωνσταντίνος Τουρούτσικας ζήτησε από τον κόσμο να μην αποκαλεί ήρωα του παιδί του, μια λέξη που όπως είπε, ούτε στον γιο του θα άρεσε: «Δεν μου αρέσει και δεν θα άρεσε και στον Μάριο η λέξη ήρωας. Δεν θα άρεσε στο παιδί μου να το λένε ήρωα. Ήταν ταπεινό παιδί. Δεν έλεγε καν ότι είναι πιλότος, πόσω μάλλον ήρωας. Ήρωα είχε μόνο τον Κωνσταντίνο Ηλιάκη (σ.σ. τον σμηναγό που σκοτώθηκε πιλοτάροντας F-16, κατά τη διάρκεια αερομαχίας με Τούρκο πιλότο το 2006, κοντά στην Κάρπαθο) και πρότυπό του ήταν και όλοι οι άλλοι πεσόντες. Το παιδί μου εμένα δεν σκοτώθηκε στον πόλεμο. Σκοτώθηκε σε μία άσκηση σε συνθήκες πολέμου και δεν είχε και αντίπαλο. Από που και ως που είναι ήρωας; Δεν θα του άρεσε. Και σας λέω ούτε και εμένα μου αρέσει. Αν γινόταν μια αερομαχία και σκοτωνόταν θα έλεγα εντάξει, είναι ήρωας ή όσοι σκοτώθηκαν το ’40 στην Αλβανία είναι ήρωες. Εμένα μου έλεγε: πατέρα είμαι πολεμιστής. Εγώ πατέρα είμαι πολεμιστής, μαχητής».

Πηγή: newsbeast.gr