Πόσα ευρώ είναι τα 30 αργύρια που πήρε ο Ιούδας για να προδώσει τον Χριστό;

Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, πριν από τον Μυστικό Δείπνο, ο Ιούδας λέγεται ότι πήγε στους αρχιερείς και συμφώνησε να παραδώσει τον Ιησού με αντάλλαγμα 30 ασημένια νομίσματα. Ο Ιούδας έλαβε 30 ασημένια νομίσματα, για να προδώσει τον Ιησού και να τον παραδώσει στα χέρια του Καϊάφα. Μετά, μετανιωμένος και γεμάτος τύψεις, προσπάθησε να επιστρέψει τα χρήματα.

Το διάσημο φιλί του Ιούδα ήταν αυτό που φανέρωσε τον Ιησού Χριστό στους στρατιώτες του αρχιερέα Καϊάφα, οι οποίοι, αφού τον συνέλαβαν, τον παρέδωσαν στους στρατιώτες του Πόντιου Πιλάτου.

Οι ερευνητές προσπαθούν εδώ και πολύ καιρό να υπολογίσουν την αξία των περίφημων «30 αργυρίων» που έλαβε ο προδότης Ιούδας, προκειμένου να φανερώσει τον Χριστό. Τα «ασημένια νομίσματα» έχουν κάνει τους μελετητές να διαφωνούν σχετικά με τον τύπο των νομισμάτων που είχαν χρησιμοποιηθεί.

Σύμφωνα με το grandrapidscoins.com, τα αργύρια είχαν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασήμι – 94% – και περιείχαν 14 γραμμάρια αργύρου. Η σημερινή τιμή για το ασήμι είναι 0,57 ευρώ ανά γραμμάριο. Το ασήμι αυτών των 30 νομισμάτων θα άξιζε σήμερα 239,40 ευρώ. Τα ίδια τα νομίσματα, καθώς είναι αρχαία και ιστορικά, θα ήταν φυσικά ανεκτίμητα, αλλά εκείνη την εποχή ήταν απλά κανονικά ασημένια νομίσματα που χρησιμοποιούσαν κανονικοί άνθρωποι για να αγοράζουν και να πωλούν στην αγορά.

Τα ίδια τα νομίσματα, ως αρχαία και ιστορικά, θα ήταν φυσικά ανεκτίμητα, αλλά εκείνη την εποχή ήταν απλώς κανονικά ασημένια νομίσματα που χρησιμοποιούνταν ως εμπορικά εργαλεία.

Αυτά τα 239,40 ευρώ είναι μια αξία εκτός χρόνου. Δε γίνεται απλώς να πούμε ότι ο Ιούδας πρόδωσε τον Ιησού για τόσα λεφτά, επειδή πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις συνθήκες εκείνης της εποχής.

Τα παραπάνω νομίσματα διαφέρουν πολύ ως προς το πόσο ασήμι περιέχουν, αλλά θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε την τρέχουσα τιμή για την εργασία ενός ανθρώπου εκείνη την εποχή και ποιο ήταν το κόστος ζωής στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου να προσδιορίσετε πόσα χρήματα πλήρωσαν οι αρχιερείς για τη ζωή του Ιησού.

Πηγή: newsbeast.gr