Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο εδώλιο σήμερα ο πρώτος Ρώσος στρατιώτης που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου

Ο 21χρονος Ρώσος στρατιώτης πυροβόλησε με Καλάσνικοφ μέσα από το αυτοκίνητο που επέβαινε και σκότωσε άοπλο άμαχο 62 ετών

Ξεκινάει σήμερα στο Κίεβο η πρώτη δίκη Ρώσου στρατιώτη για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Ο 21χρονος κατηγορούμενος Βαντίμ Σισιμάριν θα εμφανιστεί σε δικαστήριο της ουκρανικής πρωτεύουσας, γράφει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Όπως αναφέρει η γενική εισαγγελέας του Κιέβου, Ιρίνα Βενεντικτόβα, ο Ρώσος στρατιώτης πυροβόλησε με Καλάσνικοφ μέσα από το αυτοκίνητο που επέβαινε και σκότωσε άοπλο άμαχο 62 ετών.

Ο Σισιμάριν επέβαινε σε αυτοκίνητο μαζί με τέσσερις συναδέλφους του το οποίο έκλεψαν κοντά στο στο χωριό Τσουπάχιφκα. Το θύμα που δεν κατονομάζεται, κυκλοφορούσε με ποδήλατο στην άκρη του δρόμου, κοντά στο σπίτι του.

Ένας από τους στρατιώτες «διέταξε τον κατηγορούμενο να σκοτώσει τον άμαχο για να μην καταγγείλει» την κλοπή του αυτοκινήτου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ουκρανικής εισαγγελίας . Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος, λίγα μέτρα από το σπίτι του». Ο Βαντίμ Σισιμάριν κινδυνεύει με ισόβια κάθειρξη εάν κριθεί ένοχος για φόνο εκ προμελέτης.

Η εισαγγελία δημοσιοποίησε φωτογραφία του κατηγορουμένου, όμως δεν διευκρίνισε τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η σύλληψή του, ούτε τι απέγιναν οι άλλοι στρατιώτες που ήταν παρόντες όταν φέρεται να διαπράχθηκε ο φόνος του αμάχου. Σύμφωνα με την ουκρανική εισαγγελία, έχουν καταγραφεί πάνω από 10.700 εγκλήματα πολέμου, για τα οποία κατηγορούνται 622 Ρώσοι στρατιωτικοί.

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως από το Κίεβο και από την Ουάσιγκτον για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής από βασανιστήρια μέχρι και βιασμούς γυναικών και παιδιών.

Η Βρετανία και η Ολλανδία έστειλαν ειδικούς στις έρευνες για εγκλήματα πολέμου για να συνδράμουν στις έρευνες των Ουκρανών και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ειδικά στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου.

Πηγή: protothema.gr