Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία θα χρειαστεί χρόνια για να ανοικοδομηθεί μετά το «σοκ» των κυρώσεων, λέει αξιωματούχος

Εάν οι κυρώσεις παραμείνουν σε ισχύ θα παραλύσουν τη χώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ρωσικού Ελεγκτικού Συνεδρίου – «Θα αδράξουμε την ευκαιρία για να ξανασχεδιάσουμε την οικονομία» φιλοδοξεί ο Πούτιν

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ρωσίας εκτίμησε σήμερα πως η οικονομία της χώρας θα χρειαστεί χρόνια για να ανοικοδομηθεί, αν οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Μόσχας λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία παραμείνουν σε ισχύ.

«Πρέπει να διαχωρίσουμε τον βραχυπρόθεσμο από τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Αν οι κυρώσεις παραμείνουν στο παρόν επίπεδο, θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια ανοικοδόμησης, όχι λιγότερα», εκτίμησε, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο Αλεξέι Κουντρίν, πρώην υπουργός Οικονομικών που απολαμβάνει μεγάλου σεβασμού στη χώρα.

«Στη συνέχεια, θα πρέπει να ανοικοδομήσουμε για πολλά χρόνια, γιατί αυτό για το οποίο μιλάμε είναι η υποκατατάσταση εισαγωγών μιας ολόκληρης σειράς προϊόντων», πρόσθεσε.

Εκτίμησε, εξάλλου, πως ο πληθωρισμός θα είναι στα τέλη του 2022 ανάμεσα στο 17 και το 20%.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σταματά να λέει πως η ρωσική οικονομία άντεξε το σοκ απέναντι στις δυτικές κυρώσεις και πως, παρά τις δυσκολίες υλικοτεχνικής υποστήριξης και τις οικονομικές δυσκολίες, η Ρωσία θα αδράξει την ευκαιρία για να ξανασχεδιάσει την οικονομία της, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων.

Η αυτοκινητοβιομηχανία της, για παράδειγμα, έχει παραλύσει καθώς η χώρα δεν μπορεί πλέον να εισάγει ανταλλακτικά.

Το ρωσικό κράτος όπως και πολλές τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν αποκοπεί από το διεθνές οικονομικό σύστημα.

«Ένας από τους μεγάλους κινδύνους, σήμερα, είναι η καθίζηση της οικονομίας λόγω των περιορισμών υλικοτεχνικής υποστήριξης από τη μία πλευρά και από την άλλη λόγω της έλλειψης ταμειακών διαθεσίμων», δήλωσε ενώπιον της Άνω Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αντρέι Μπελούσοφ.

Όπως είπε, οι τομείς της βιομηχανίας και του εμπορίου σημείωσαν πτώση δραστηριότητας 11% λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου.

Προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία, είπε, οι δαπάνες του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η Ρωσία δεν έχει ανακοινώσει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη αυτήν τη χρονιά, όμως η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει μια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 11,2%.

Πηγή: protothema.gr