Πέντε καθημερινές τροφές που κάνουν πραγματικά καλό στην καρδιά σας

Μπορεί να μην είναι η πρώτη σου σκέψη όταν ξυπνάς το πρωί, αλλά η φροντίδα της καρδιάς σου είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για την συνολική σου υγεία.

Ως ένα από τα πέντε ζωτικά όργανα του σώματος, η καρδιά διασφαλίζει τη ροή του αίματος γύρω από το σώμα, παρέχοντας οξυγόνο, θρεπτικά συστατικά και ορμόνες και μεταφέροντας τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού. Ωστόσο, όταν η υγεία της καρδιάς διακυβεύεται, αυτή η ροή αίματος επηρεάζεται επίσης και έχει αρνητικό αποτέλεσμα σε άλλες περιοχές του σώματος.

Από όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, δύο από τους πιο σημαντικούς είναι η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης. Η ύπαρξη υψηλών επιπέδων από τα δύο μπορεί να είναι άσχημα νέα για την καρδιά, καθώς μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και των αρτηριών.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, για παράδειγμα, μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία σας καθιστώντας τα λιγότερο ελαστικά, μειώνοντας τη ροή του αίματος. Ενώ τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να οδηγήσουν σε εναποθέσεις λίπους που δημιουργούνται στα τοιχώματα των αρτηριών, οδηγώντας σε στένωση και πιθανές αποφράξεις.

Ενώ τόσο η αρτηριακή πίεση όσο και η χοληστερόλη μπορούν να επηρεαστούν από διάφορους παράγοντες, όπως η γενετική, η ηλικία και το φύλο, και τα δύο μπορούν επίσης να διαμορφωθούν από τη διατροφή. Αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα που τρως μπορούν να έχουν αντίκτυπο στη συνολική υγεία της καρδιάς σου.

Αυτά είναι καλά νέα. Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν ακολουθείς μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά, κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στη γκάμα των τροφών που καταναλώνεις θα μπορούσαν να κάνουν πραγματική διαφορά στην αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης σου.

Συνέχισε να διαβάζεις για να δεις πέντε τροφές στις οποίες πρέπει να δώσεις προτεραιότητα, αν θέλεις να ξεκινήσεις.

Καρπούζι

Μπορεί να σκέφτεσαι το καρπούζι ως ένα δροσιστικό, καλοκαιρινό σνακ, αλλά η τακτική κατανάλωση καρπουζιού θα μπορούσε επίσης να δώσει ώθηση στην υγεία της καρδιάς σου.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, η κατανάλωση καρπουζιού ή η κατανάλωση χυμού καρπουζιού μπορεί να προστατεύσει την αγγειακή λειτουργία επειδή τα αμινοξέα που υπάρχουν στο καρπούζι (L-κιτρουλίνη και L-αργινίνη) καταπολεμούν το μειωμένο μονοξείδιο του αζώτου.

Επειδή η μείωση του μονοξειδίου του αζώτου μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις όπως η μειωμένη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (η διακύμανση του χρόνου μεταξύ κάθε καρδιακού παλμού, που σχετίζεται με την καλή υγεία), η αγγειακή λειτουργία και η μικροαγγειακή ροή αίματος, η εξουδετέρωση αυτής της μείωσης με την κατανάλωση καρπουζιού θα μπορούσε να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς μακροπρόθεσμα. Εν ολίγοις, φαίνεται να λειτουργεί σαν ένα είδος ασπίδας.

Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον σύνδεσμο, είναι κάτι που πρέπει να λάβεις υπόψη την επόμενη φορά που θα πιάσεις ένα τραγανό και δροσερό κομμάτι καρπούζι.

Kale

Τα φυλλώδη πράσινα είναι γνωστά για την προσφορά μιας ολόκληρης σειράς πλεονεκτημάτων για την υγεία, οπότε πιθανότατα δεν θα εκπλαγείς αν δεις ένα από αυτά να εμφανίζεται σε αυτήν τη λίστα.

Το Kale, ειδικότερα, είναι καλό για την καρδιά σου λόγω της αφθονίας των φιλικών προς την καρδιά θρεπτικών συστατικών που περιέχει, όπως κάλιο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και ασβέστιο.

Τα σκούρα φυλλώδη πράσινα, όπως το kale και το σπανάκι, έχουν επίσης αποδειχθεί σε μελέτες ότι μειώνουν τα επίπεδα LDL (γνωστά και ως «κακή» χοληστερόλη) και εμποδίζουν τη δέσμευσή της στα αρτηριακά τοιχώματα.

Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένες ουσίες που βρίσκονται σε αυτό το λαχανικό μπορούν να δεσμεύσουν τα χολικά οξέα τα οποία παράγονται από τη χοληστερόλη στο πεπτικό σύστημα και εμποδίζουν την επαναπορρόφησή τους.

Βρώμη

Η βρώμη μπορεί να μην είναι η πιο συναρπαστική τροφή, αλλά προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά στοιχεία που συνδέουν τη βρώμη ολικής αλέσεως και το πίτουρο βρώμης με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Αυτό οφείλεται στην παρουσία της βήτα-γλυκάνης –μιας διαλυτής ίνας που βρίσκεται πιο συχνά στη βρώμη– η οποία μειώνει τα επίπεδα της συνολικής και κακής χοληστερόλης.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η βήτα-γλυκάνη είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να σας προστατεύσουν από επιβλαβείς χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, μειώνοντας τη φλεγμονή.

Αβοκάντο

Αν είσαι λάτρης του avocado toast, έχουμε μερικά καλά νέα για εσένα. Εκτός από νόστιμο, το αβοκάντο έχει συνδεθεί με την καλή υγεία της καρδιάς.

Αν και τα αβοκάντο είναι πλούσια σε λιπαρά, το 60% αυτών των λιπαρών είναι μονοκορεσμένα λιπαρά. Μια κατηγορία «καλών λιπαρών» που συμβάλλουν στην προστασία της καρδιάς σου διατηρώντας τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης και μειώνοντας τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης LDL.

Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο αβοκάντο, όπως το κάλιο, το φυλλικό οξύ και οι φυτικές ίνες ωφελούν επίσης το καρδιαγγειακό σύστημα.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal Of The American Heart Association, η κατανάλωση δύο μερίδων αβοκάντο κάθε εβδομάδα (ένα ολόκληρο αβοκάντο) έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων κατά 21%.

Μαύρη σοκολάτα

Δεν είναι μυστικό ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά μια από τις πιο εντυπωσιακές της ικανότητες πρέπει να είναι η συμβολή της στην καλή υγεία της καρδιάς.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μαύρη σοκολάτα είναι υψηλή σε φλαβονοειδή που βρίσκονται επίσης στο τσάι, τα φυλλώδη λαχανικά και τα εσπεριδοειδή. Τα φλαβονοειδή δρουν ως αντιοξειδωτικά και έχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε έναν υποτύπο φλαβονοειδών που ονομάζονται φλαβονόλες.

Τόσο οι φλαβανόλες όσο και η θεοβρωμίνη, μια άλλη φυσική ένωση που βρίσκεται στο κακάο είχαν προηγουμένως συνδεθεί με βελτιωμένη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε άτομα με και χωρίς προϋπάρχουσες παθήσεις.

Οι πολυφαινόλες της μαύρης σοκολάτας μία από τις οποίες είναι οι φλαβανόλες μπορούν επίσης να αυξήσουν την «καλή» χοληστερόλη ενώ μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης, βελτιώνοντας τα συνολικά επίπεδα.

Πηγή: Savoir Ville, skai.gr