Ουκρανικές πηγές: Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν λεωφορεία με αμάχους της Μαριούπολης

Ενώ η ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε τελεσίγραφο που εξέδωσε η Μόσχα για παράδοση της πόλης, τα επικοινωνιακά δίκτυα του Κιέβου καταγγέλλουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν λεωφορεία με αμάχους που είχαν εγκαταλείψει την Μαριούπολη και κατευθύνονταν στην Ζαπορίζια. Υπάρχουν τραυματίες, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, όπως ανακοινώθηκε.

Οι εικόνες, που καταγράφηκαν από drone του τάγματος Αζόφ, δείχνει αλυσιδωτές εκρήξεις με στόχους εργοστάσια που, όπως υποστηρίζει, καταστρέφονται σε αεροπορικές επιδρομές.

«Έτσι, οι κατακτητές προσπαθούν να καταστρέψουν την οικονομία της Ουκρανίας», επισημαίνει το τάγμα του Αζόφ σε ανάρτησή του στο twitter, κατηγορώντας τη Ρωσία για ανλέητες αεροπορικές επιδρομές.

Tην ίδια ώρα η αμερικανική εταιρεία Maxar δημοσιοποιεί νέες εικόνες απόλυτης καταστροφής, μέσω δορυφόρων.

Παρά τις σφοδρές μάχες, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποκρούουν τις προσπάθειες κατάληψης της Μαριούπολης, αναφέρει το βρετανικό υπουργείο ‘Αμυνας, την ώρα που ο ηγέτης των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ πιστοποιεί με βίντεο την άφιξη των δυνάμεών του στην μαρτυρική πόλη.

Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι πάνω από 2.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη, πριν ακόμα εισέλθουν στην πόλη τα ρωσικά τεθωρακισμένα.

Η ανθρωπιστική κατάσταση εκεί είναι «εξαιρετικά σοβαρή» , σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με «μια κρίσιμη και δυνητικά θανατηφόρα έλλειψη τροφίμων, νερού και φαρμάκων» .

Για τον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, «αυτό που συμβαίνει στη Μαριούπολη είναι μεγάλο έγκλημα πολέμου» .

Ο Ουκρανός βουλευτής με καταγωγή από τη Μαριούπολη, Ντμίτρο Γκουρίν, καταγγέλλει ότι 300.000 άνθρωποι ζουν χωρίς θέρμανση, ηλεκτρισμό και νερό κάνοντας λόγο για «συνθήκες Μεσαίωνα», καθώς οι ρωσικοί βομβαρδισμοί «δε σταματούν ποτέ».

Ετοιμος να συζητήσει για όλα τα ζητήματα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ακόμη και για την προσαρτημένη-από τους Ρώσους- Κριμαία και τις αποσχισθεισες ρωσώφωνες περιοχές του Ντομπάς.

Ο Ζελένκσι επισήμανε πάντως ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τη Ρωσία θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα στον ουκρανικό λαό.

Πηγή: ΕΡΤ