Με άδεια χέρια αποχώρησε ο Τσαβούσογλου από τη συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μπλίνκεν για την αγορά νέων F-16

Με άδεια χέρια έφυγε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν όσον αφορά την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που κατέχει η Άγκυρα και την προμήθεια νέων. Μπορεί μεν οι δύο πλευρές να συζήτησαν την περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της αναβάθμισης των πολεμικών αεροσκαφών, ωστόσο οι προϋποθέσεις που έθεσε η Ουάσιγκτον ενόχλησαν τον κ. Τσαβούσογλου ο οποίος έκρινε σκόπιμο να θεωρήσει ως κύριο υπεύθυνο για αυτή τη στάση την… Ελλάδα.

Αυτό που ξεκαθάρισε η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πως η Τουρκία δεν πρόκειται να πάρει νέα F-16 εάν προηγουμένως δεν άρει το βέτο που έχει θέσει για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα όμως διαμηνύει ότι ακόμη κι αν γίνει κάτι τέτοιο, η Αθήνα θα λάβει κανονικά τα νέα υπερσύγχρονα μαχητικά F-35. Ακόμη κι έτσι όμως, σημαίνοντα στελέχη του Κογκρέσου, όπως ο φιλέλληνας επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ εναντιώνονται στην προοπτική πώλησης F-16 στην Τουρκία, εάν αυτά χρησιμοποιούνται για παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου του Αιγαίου.

Με τον Δημοκρατικό κ. Μενέντεζ μάλιστα τα έβαλε και ο κ. Τσαβούσογλου στις δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνάντηση με τον κ. Μπλίνκεν λέγοντας αναφορικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία πως «τώρα ακούγεται μόνο η φωνή του Μενέντεζ αλλά ίσως ακουστούν κι άλλες φωνές. Αν η διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών επιδείξει αποφασιστικότητα, το ζήτημα θα λυθεί».

«Κανείς δεν μπορεί να δέσει την Άγκυρα χειροπόδαρα»

Παράλληλα προέτρεψε τον Λευκό Οίκο να μην ρίχνει τις ευθύνες στο Κογκρέσο ή κάπου αλλού, προσθέτοντας ότι κανείς δεν μπορεί να δέσει την Άγκυρα χειροπόδαρα. «Δεν θα κάνουν την Τουρκία ό,τι θέλουν για να τους πουλήσουν τα F-16» ήταν τα λόγια του, ενώ απέρριψε τη συσχέτιση του ζητήματος των F-16 με την ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Όλοι δηλώνουν πως η επιτάχυνση της διαδικασίας της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα έχει θετικές επιπτώσεις στο Κογκρέσο στο ζήτημα των F-16, κι ας μην έχουν καμία σχέση τα θέματα αυτά. Εμείς λέμε πως αυτά τα δύο θέματα δεν θα πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους», σημείωσε.

Αμέσως μετά στράφηκε κατά της χώρας μας: «Τους είπαμε (σ.σ. στους Αμερικανούς) πως κάθε υποστήριξη που δίνουν στην Ελλάδα σημαίνει τη συνέχιση της προκλητικής πολιτικής της Ελλάδας και δώσαμε παραδείγματα για τις προβοκάτσιες της Ελλάδας, όπως το κλείδωμα στα ραντάρ των μαχητικών μας που πετούσαν στα πλαίσια της δράσης του ΝΑΤΟ με τους S-300» (σ.σ. κάτι το οποίο η Αθήνα έχει διαψεύσει, λέγοντας ότι δεν χρησιμοποιήθηκε το πυραυλικό σύστημα των S-300 για κάτι τέτοιο).

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης προς τα μέσα ενημέρωσης ότι ότι «είπαμε στις ΗΠΑ πως η ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας έχει ανατραπεί (σ.σ. υπέρ της Ελλάδας). Δεν ήταν η πρώτη φορά που το είπαμε σήμερα. Ήραν τις κυρώσεις κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Εναντίον ποιου στρέφεται αυτή η απόφαση; Εναντίον της Τουρκίας. Βλέπουμε ότι η ισορροπία Τουρκίας – Ελλάδας έχει μεταβληθεί στην πράξη. Δεν αναφέρομαι μόνο στη διαδικασία αγοράς των F-16. Η Ελλάδα στέλνει όπλα που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά και δεν έχουμε δει καμία δήλωση από τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό. Λέμε στις ΗΠΑ ότι πρέπει να αποκατασταθεί αυτή η ισορροπία».

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα: Κατηγορίες από την Τουρκία που ξεπερνούν τη λογική

Η Αθήνα απάντησε άμεσα μέσω διπλωματικών πηγών λέγοντας ότι «οι πρόσφατες αναφορές Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών αποτελούν μια επανάληψη των τουρκικών έωλων αιτιάσεων τις οποίες η Ελλάδα έχει επανειλημμένα απορρίψει στο σύνολο τους με σειρά από τεκμηριωμένα επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές, που έχουν αποσταλεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Εξίσου απορριπτέες στο σύνολό τους είναι και οι υποτιθέμενες κατηγορίες περί “ελληνικών προκλητικών ενεργειών”, οι οποίες εκτοξεύονται από μια χώρα η οποία συστηματικά χρησιμοποιεί ανοιχτά την απειλή πολέμου, αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, συνάπτει ανυπόστατα και παράνομα μνημόνια αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και καθημερινά παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο και τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Οι εν λόγω κατηγορίες ξεπερνoύν κάθε όριο λογικής και δεν πείθουν την διεθνή κοινότητα».

Πηγή: newsbeast.gr