Λουράντος: Δεν παραλαμβάνουμε τα self test, ας πάνε στα σούπερ μάρκετ – Οι όροι που έθεσε

«Δεν παραλαμβάνουμε τα self test» δηλώνει ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος θέτει σειρά ζητημάτων προς την κυβέρνηση.

Νέο «επεισόδιο» δημιουργείται μεταξύ των φαρμακοποιών και του Υπουργείου Υγείας, μετά την κυβερνητική εξαγγελία για τα self test για τον κορονοϊό, καθώς ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών Κωνσταντίνος Λουράντος δηλώνει πως οι συνάδελφοί του δε θα παραλάβουν τα τεστ αν δεν υπάρξει συμφωνία του Συλλόγου, ο οποίος θέτει σειρά αιτημάτων, με την πολιτεία.

«Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, αποφάσισε να μην πάρει τα τεστ στα φαρμακεία. Να τα διαθέσει το κράτος όπου θέλει, να τα κάνει με όποιο τρόπο θέλει, εάν δε μας διευκρινίσει με ποιο τρόπο θα μας τα φέρει και πώς θα τα δώσουμε και αν δεν απαγορεύσει, ρητώς, το να γίνονται μέσα στο φαρμακείο», ανέφερε ο ίδιος, μιλώντας στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» του Τ/Σ Kontra, και στους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Βασίλη Σκουρή.

Το πλαίσιο που ζητείται «πρέπει να καθορίζει την προμήθεια από τα φαρμακεία αυτών των τεστ, με ποιο τρόπο θα γίνεται, και τη διανομή τους στους πολίτες», ειδάλλως «εμείς δεν παραλαμβάνουμε τίποτα», επέμεινε, ενώ απαντώντας στο ερώτημα πού θα πάνε τα τεστ σε αυτή την περίπτωση, σχολίασε «ας πάνε σούπερ μάρκετ»!

Σε επικοινωνία του κ. Λουράντου με το iEidiseis, ο πρόεδρος του ΦΣΑ εξήγησε πως η στάση αυτή των φαρμακοποιών αφορμάται από την πληθώρα των αναπάντητων ζητημάτων γύρω από την εξαγγελία της κυβέρνησης για το testing των πολιτών, ενώ επεσήμανε πως η διαβούλευση φαρμακοποιών – υπουργείου θα συνεχιστεί προκειμένου να ξεπεραστούν τα όσα προσκόμματα θέτει ο Σύλλογος και τα οποία περιγράφονται σε ανακοίνωση που εξεδόθη νωρίτερα σήμερα.

«Άχρηστη έως επικίνδυνη η διαδικασία με τα self test»

Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, «οι φαρμακοποιοί της Αττικής δηλώνουν την πλήρη διαφωνία τους, στην εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση διαδικασία χορήγησης self tests στους πολίτες μέσω φαρμακείων. Η διαδικασία αυτή, όντας πλήρως αντιεπιστημονική, μπορεί να αποβεί από άχρηστη έως δυνάμει επικίνδυνη.

Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός καταγραφής των αποτελεσμάτων των τεστ σε βάση δεδομένων. Αν δεν υπάρχει ιχνηλασία και καταγραφή σε πραγματικό χρόνο είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο να γίνουν αυτά τα self tests.

Όλα αυτά τα 40 εκ. χρησιμοποιημένα μηνιαίως τέστ, τα οποία θα είναι με βιολογικό φορτίο που θα αποβάλλονται; Σε κοινούς κάδους σκουπιδιών; Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

Έχουν σκεφτεί οι αρμόδιοι το κίνδυνο διασποράς του ιού και το ενδεχόμενο να νοσήσουν οι φαρμακοποιοί και οι εργαζόμενοι μέσα στα φαρμακεία στο βαθμό που δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για τέτοιου είδους διαδικασίες;

Είναι σαφής η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει την ευθύνη στους πολίτες ακόμη και για την καταγραφή των αποτελεσμάτων των τεστ τώρα που πια η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι τραγική, λόγω της δικής της αποτυχημένης πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας.

Στην προσπάθεια συκοφάντησης των φαρμακοποιών με φθηνά επιχειρήματα δήθεν περί αιτημάτων αμοιβής προσπαθώντας να πετύχει έναν κοινωνικό αυτοματισμό σε βάρος τους, απαντάμε με τις πράξεις μας.

Ένα παράδειγμα μόνο : Χρόνια τώρα συμμετέχουμε στον αντιγριπικό εμβολιασμό χωρίς καμία υποχρέωση, καλύπτοντας τα κενά της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης της χώρας με μόνη αμοιβή το χαμόγελο και τις ευχαριστίες των εμβολιασμένων συμπολιτών μας. Μόνο τη φετινή περίοδο τα φαρμακεία της χώρας πραγματοποίησαν περί τα 4 εκ εμβολιασμούς με ότι κινδύνους συνεπαγόταν αυτό για την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους.

Ας αφήσει λοιπόν η Κυβέρνηση τα άστοχα πυροτεχνήματα περί διενέργειας self tests κατ’ οίκον ή στα φαρμακεία. Ας σταματήσει την υπερ-προβολή άστοχων δηλώσεων και την εκστρατεία συκοφάντησης του κλάδου από τα ΜΜΕ και ας προσπαθήσει να οργανώσει αυτό που έπρεπε να κάνει εδώ και πολύ καιρό : την διενέργεια τεστ στον πληθυσμό με ορθό και επιστημονικό τρόπο σχεδιασμένο και όχι για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους.

Με ότι μας δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, η μέχρι τώρα πολιτική της στην εξέλιξη της πανδημίας, είναι αυτή που μας έχει φέρει σε αυτό το εφιαλτικό αποτέλεσμα».

Πηγή: ieidiseis.gr