Κρούσματα σήμερα 28/10: «Βράζει» η Β. Ελλάδα – Φόβοι για νέα εκτόξευση των «σκληρών» δεικτών

Στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη αναμένεται να μπουν κι άλλες περιοχές, σταθερά στα ύψη τα κρούσματα.

Η νέα προέλαση της COVID-19 είναι γεγονός και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει του Νοέμβρη και γενικότερα του χειμώνα, ο οποίος, όπως τονίζουν, εάν μας βρει με μικρά ποσοστά εμβολιασμού και χιλιάδες κρούσματα, τότε θα είναι πολύ «βαρύς».

Στην Ελλάδα, το 25% των πολιτών μεγάλης ηλικίας, δηλαδή εκείνων που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό, παραμένει ανεμβολίαστο, όταν οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται στο 100%. Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Σύστημα Υγείας παραλύει ολοένα και περισσότερο.

Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για το επόμενο δίμηνο, με τον δρ. Θεόδωρο Βασιλακόπουλο να επισημαίνει πως πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και να «σφίξουν» τα μέτρα.

«Η πρόβλεψη μου είναι ότι θα υπάρχει άνοδος, όμως χρειάζεται κοινή λογική. Όσο ο κόσμος δεν εμβολιάζεται και σαν κοινωνία είμαστε χαλαρή, τότε αποδεχόμαστε σαν κομμάτι της ζωής μας να χάνουμε 30 με 60 πολίτες της χώρας από κορονοϊό. Όλες οι μαζικές εκδηλώσεις έχουν κίνδυνο, απλά το κράτος και οι επίσημοι θεσμοί πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα με την αποφυγή εκδηλώσεων εκεί που είναι μεγάλο το ιικό φορτίο», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Συναγερμός έχει σημάνει για την αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, με την πληρότητα στις ΜΕΘ να φθάνει σε περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, στο 98%.

Ενδεικτικά, 46 εισαγωγές ασθενών πραγματοποιήθηκαν στην εφημερία του Νοσοκομείου Παπανικολάου που ολοκληρώθηκε σήμερα 28 Οκτωβρίου, στις 8 το πρωί, ενώ γεμάτη παραμένει η ΜΕΘ.

Την ίδια στιγμή, στο κόκκινο συνεχίζουν να βρίσκονται επίσης Ημαθία αλλά και Βέροια, όπου λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, αποφασίστηκε ακύρωση των παρελάσεων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο πλαίσιο αποσυμφόρησης των δημόσιων νοσοκομείων, τις επόμενες ημέρες, ασθενείς με κορονοϊό που βρίσκονται σε απλές κλίνες θα διακομίζονται σε Κέντρο Ιατρικής Αποθεραπείας της Θεσσαλονίκης που, ύστερα από συμφωνία με το υπουργείο υγείας, θα δώσει συνολικά 200 κρεβάτια για τον κορονοϊό.

Άλλες 50 κλίνες για ασθενείς με COVI-19 θα διατεθούν από κέντρα αποκατάστασης σε Βόλο και Λάρισα, ενώ στις ίδιες πόλεις, ιδιωτικές κλινικές θα διαθέσουν συνολικά ακόμη 46 κλίνες, απλές και εντατικής θεραπείας, για περιστατικά non covid.

Παράλληλα, οι «σκληροί» δείκτες είναι αμείλικτοι, όσον αφορά στην πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα. Οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι είναι στα ύψη.

Την Τετάρτη, οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.770 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 387 (59.2% άνδρες).

Επιπλέον, πέντε περιοχές της Ελλάδας ξεπέρασαν το όριο του ιικού φορτίου του νέου κορονοϊού και εντάχτηκαν στο Επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας μας.

Πρόκειται, λοιπόν, για τις εξής πέντε περιοχές:

Ζάκυνθος,

Αχαΐα,

Αρκαδία,

Ιωάννινα και

Μεσσηνία.

Ο Επιδημιολογικός Χάρτης όπως διαμορφώθηκε ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις(27/10):

Οι περιοχές με την μεγαλύτερη διασπορά

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον δεκαπέντε είναι οι περιοχές με πολύ μεγάλη θετικότητα, όπως προκύπτει από τα τεστ για τη νόσο COVID-19. Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την εβδομάδα αναφοράς, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.61% σε σύνολο 1.393.526 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.36% σε σύνολο 1.831.691 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,70%.

Όσον αφορά στις περιοχές με υψηλά ποσοστά, που μοιραία θέτουν «υποψηφιότητα» για το κόκκινο του Χάρτη, να αυτές είναι οι εξής δεκαπέντε:

– Αρκαδίας 1,40%

– Γρεβενών 1,44%

– Δράμας 1,63%

– Έβρου 1,31%

– Ημαθίας 1,90%

– Καστοριάς 1,14%

– Κιλκίς 1,67%

– Λάρισας 1,64%

– Μαγνησίας 1,63%

– Μεσσηνίας 1,33%

– Πέλλας 1,28%

– Πιερίας 1,68%

– Ροδόπης 1,78%

– Σερρών 1,31%

– Τρικάλων 1,25%

Τέλος, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το σύνολο των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 που αφορούν σε παιδιά.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Οργανισμού, για την εβδομάδα 18 – 24 Οκτωβρίου, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 5.970.

Τα εν λόγω περιστατικά COVID, λοιπόν, αποτελούν το 27% (+3.8% από την προηγούμενη εβδομάδα) του συνόλου των κρουσμάτων του ιού.

Πηγή: ieidiseis.gr