Ηπατίτιδα C: Τα 10 «αθώα» συμπτώματα του “σιωπηλού δολοφόνου” – Γιατί εντοπίζεται δύσκολα – Πως θεραπεύεται

Ηπατίτιδα C: Πρόκειται για έναν ιό, ο οποίος προκαλεί φλεγμονή του ήπατος. Είναι μέλος της οικογένειας των ιών που έχουν και την Α και τη Β. Οι συγκεκριμένοι ιοί συμπεριφέρονται διαφορετικά.

Δηλαδή, έχουν διαφορετικούς τρόπους μετάδοσης. Η ηπατίτιδα C μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ηπατική βλάβη, ηπατική ανεπάρκεια, καρκίνο του ήπατος, ακόμη και θάνατο. Είναι μια αιμοφόρος ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένο αίμα. Συνήθως ο ιός εισέρχεται στο σώμα μέσω ενός ανοιχτού τραύματος στο δέρμα.

Ηπατίτιδα C: Η μετάδοση

Ναι, η ηπατίτιδα C είναι μεταδοτική. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης της ηπατίτιδας C είναι μέσω έγχυσης αίματος. Η κοινή χρήση βελονών με κάποιον που έχει μολυνθεί και μπορεί να μεταδώσει την ηπατίτιδα C.

Σπάνια, μωρά που γεννιούνται από μητέρες μολυσμένες με ηπατίτιδα C αποκτούν τον ιό. Η ηπατίτιδα C μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω του σεξ με με μολυσμένο άτομο ή με τον μοιραστεί μαζί του προσωπικά αντικείμενα (ξυράφι ή οδοντόβουρτσα), αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες.

Τα συμπτώματα

Περίπου το 70% έως το 80% των ατόμων με τον ιό της ηπατίτιδας C δεν έχουν συμπτώματα, ειδικά στα αρχικά στάδια. Σε αυτούς τους ανθρώπους, τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν χρόνια, ακόμη και δεκαετίες αργότερα, όταν συμβεί μια βλάβη στο ήπαρ.

Άλλοι αναπτύσσουν συμπτώματα μεταξύ 2 εβδομάδων έως 6 μηνών μετά την μόλυνση. Ο μέσος χρόνος εμφάνισης συμπτωμάτων είναι 6 έως 7 εβδομάδες μετά την απόκτηση του ιού. Ένα άτομο που έχει λοίμωξη από ηπατίτιδα C, αλλά δεν εμφανίζει συμπτώματα μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλους.

Συγκεκριμένα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Ήπιος έως σοβαρός πυρετός
– Κούραση
– Κοιλιακό άλγος
– Απώλεια όρεξης
– Ναυτία
– Έμετος
– Πόνος στις αρθρώσεις
– Σκούρα ούρα
– Κόπρανα με κοκκινωπή απόχρωση
– Κιτρίνισμα του δέρματος (ίκτερος)

Η θεραπεία

Η πορεία της θεραπείας εξαρτάται από:
– το εάν η λοίμωξη είναι οξεία ή χρόνια
– το στέλεχος (γονότυπος) του ιού
– την ποσότητα του ιού στο σώμα (ιικό φορτίο)
– τον βαθμό ηπατικής βλάβης
– την απόκριση σε προηγούμενη θεραπεία και
– την υγεία του ασθενούς

Η θεραπεία της ηπατίτιδας C είναι ιδιαίτερα εξατομικευμένη, επομένως είναι σημαντικό να είστε υπό την επίβλεψη γιατρού με εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Ο στόχος της θεραπείας είναι η επίτευξη παρατεταμένης ιολογικής απόκρισης (SVR), που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανιχνεύσιμος ιός στο αίμα 6 μήνες μετά τη θεραπεία. Αν και δεν είναι οριστική ίαση, η επίτευξη του SVR είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα. Πολλά άτομα με ηπατίτιδα C μπορούν να επιτύχουν SVR με θεραπεία. Ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει την καλύτερη θεραπεία για τις δικές σας περιστάσεις.

Είναι θεραπεύσιμη;

Περίπου το 15% έως το 25% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από ηπατίτιδα C καθαρίζουν μόνα τους από τον ιό. Οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να προσδιορίσουν το γιατί η ηπατίτιδα C εξαφανίζεται σε μερικούς ασθενείς, ενώ άλλοι συνεχίζουν να αναπτύσσουν συμπτώματα.

Δεν υπάρχει θεραπεία για μια ενεργή ή χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα C, αλλά η παρατεταμένη ιολογική απόκριση (SVR) είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα. Η λοίμωξη από ηπατίτιδα C επαναλαμβάνεται σπάνια σε όσους έχουν επιτύχει SVR.

Πηγή: newsitamea.gr