Ηλ. Μόσιαλος για Όμικρον: Οι 2 δόσεις δεν προστατεύουν από απλή νόσηση – Θα εκτιναχθούν τα κρούσματα

Για την μετάλλαξη Όμικρον αλλά και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την καταπολέμησή της μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE. κ. Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής τόνισε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η Όμικρον είναι ηπιότερη μετάλλαξη σε σχέση με τη Δέλτα όμως προειδοποίησε ότι θα αυξηθούν κατά πολύ τα κρούσματα και μάλιστα μαζικά καθώς οι δύο πρώτες δόσεις εμβολιασμού δεν προστατεύουν από ήπια νόσο.

Η τρίτη δόση του εμβολίου είναι ασπίδα και για την “Όμικρον”, διεμήνυσε μιλώντας στο Open ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και εκτίμησε πως θα χρειαστεί η λήψη μέτρων για αναχαίτιση της αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού.

Όπως σημείωσε στο OPEN ο κ. Μόσιαλος, με βάση τα πειραματικά δεδομένα γνωρίζουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα η μετάλλαξη Όμικρον είναι περισσότερο ήπια σε σχέση με τη Δέλτα αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και από τα κλινικά δεδομένα. “Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συγκρίνουμε τις επιπτώσεις της βαρύτητας της Όμικρον σε σχέση με της Δέλτα σε πληθυσμούς ανεμβολίαστων. Εκεί μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα”, τόνισε.

Συμπεράσματα μέχρι στιγμής όμως βγαίνουν από την πορεία της μετάλλαξης και της πανδημίας γενικότερα σε διάφορες χώρες όπως είναι η Νότια Αφρική και η Μεγάλη Βρετανία.

Τόνισε μάλιστα ότι το ερώτημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή αν η μετάλλαξη Όμικρον είναι πραγματικά ηπιότερη από τη Δέλτα ή αν βλέπουμε ότι είναι ηπιότερη επειδή -μέχρι στιγμής- προσβάλλει νεότερους πληθυσμούς, όπως ο πληθυσμός της Νότιας Αφρικής που είναι πολύ νεότερος σε σχέση με της Ελλάδας.

Πηγή: capital.gr