«Έτσι πήρα πτυχίο με απόλυτο 10»: Το μυστικό της Θεσσαλονικιάς φοιτήτριας που την έκανε μοναδική στην ιστορία (Εικόνες)

Με το απόλυτο 10 κατάφερε να τελειώσει τη σχολή της η Ελίνα Χατζηδημητρίου και αποκαλύπτει το μυστικό επιτυχίας και επόμενους στόχους.

Η Θεσσαλονικιά Ελίνα Χατζηδημητρίου, έγραψε ιστορία πριν από λίγες ημέρες, ούσα η πρώτη φοιτήτρια από την ίδρυση της Σχολής Θετικών Επιστημών στο ΑΠΘ, το 1925, που την τελείωσε με βαθμό πτυχίου, άριστα 10.

«Δεν έχουμε ανώτατο όριο μαθημάτων. Για το πτυχίο χρειαζόμαστε 42 μαθήματα. Εγώ πήρα 10 σε 43 μαθήματα! Μόνο σε δύο μαθήματα επιλογής δεν έγραψα 10, τα οποία όμως δεν μετρούσαν στο πτυχίο», είπε στο star.gr.

Η Σχολή Θετικών Επιστημών, περιλαμβάνει εκτός από το Τμήμα των Μαθηματικών, τα Τμήματα Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Γεωλογίας και Πληροφορικής. Όπως αποκάλυψε, η ίδια δεν έχει προλάβει ακόμη να συνειδητοποιήσει τι έχει καταφέρει.

«Είναι πολύ πρόσφατο. Οι καθηγητές μου, μού είπαν ότι περιμένουν να δουν τα επόμενά μου βήματα και ότι αν χρειαστώ κάτι θα με στηρίξουν. Στην πορεία ίσως με επηρεάσει το βάρος της πρωτιάς. Γενικά, είμαι τελειομανής άνθρωπος, αλλά δεν το θεωρώ προτέρημα και προσπαθώ να το αποβάλλω».

Ελίνα Χατζηδημητρίου: Πώς είναι να γράφεις μόνο 10άρια

Πριν από 5 χρόνια, η κ. Χατζηδημητρίου πέρασε πρώτη στο Μαθηματικό, συγκεντρώνοντας 19.300 μόρια.

«Τα Μαθηματικά είναι μία επιστήμη που την αγαπούσα πάρα πολύ από το Λύκειο. Ήθελα να ασχοληθώ, να μαθαίνω συνεχώς νέα πράγματα, να λύνω ασκήσεις. Δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνω κάτι άλλο…», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας όμως, ότι το καθαρό δεκάρι στο πτυχίο, δεν ήταν εξ αρχής στο πλάνο της.

«Διάβαζα πάρα πολύ»

«Ίσως ήταν ένα όνειρο στην αρχή να τελειώσω τη σχολή με άριστα, αλλά δε φανταζόμουν ότι θα φτάσω σε αυτό το σημείο. Διάβαζα όμως πάρα πολύ. Είχα στόχο συνεχώς να βελτιώνομαι και να τα πηγαίνω καλά στα μαθήματα, οπότε προέκυψε. Στο πρώτο έτος τα πήγα πάρα πολύ καλά… Είχα περάσει όλα τα μαθήματα με 10. Συνέχισα το ίδιο και στο δεύτερο έτος και ίσως προς το τέλος να μου έγινε στόχος να τελειώσω τη σχολή με 10. Στην αρχή όμως, δεν το είχα καν στο μυαλό μου», είπε.

Το μυστικό της επιτυχίας

Σύμφωνα με την 22χρονη, το μυστικό για τα διαδοχικά δεκάρια, είναι το συστηματικό διάβασμα.

«Προφανώς, δεν ήταν πολύ εύκολο. Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια από μέρους μου, συνεχή μελέτη. Ασχολούμουν πάρα πολύ με τα μαθήματα, πήγαινα στις παρακολουθήσεις και μετά διάβαζα και στο σπίτι. Έλυνα τις ασκήσεις που μας έδιναν οι καθηγητές. Δεν μπορώ να πω όμως ότι δυσκολεύτηκα και πάρα πολύ. Καθημερινά μελετούσα περίπου δύο ώρες, αλλά αυτό γιατί παρακολουθούσα κιόλας τα μαθήματα και είχα μια επαφή, γεγονός που με διευκόλυνε πάρα πολύ», σημείωσε.

Όπως πρόσθεσε, σε καμία περίπτωση πάντως η ίδια δεν ένιωσε κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών της χρόνων, ότι στερήθηκε ή θυσίασε κάτι.

Είχα και τις δραστηριότητές μου, ασχολούμουν με τη ρυθμική γυμναστική, έβγαινα και με τους φίλους μου. Δεν έχω κανένα παράπονο.

«Εμείς κοβόμαστε… και εσύ γκρινιάζεις για το 10;»

Σύμφωνα με την κ. Χατζηδημητρίου, όλη αυτή η εργώδης προσπάθεια στο τμήμα της και τα άριστα γραπτά στις εξεταστικές, που διαδέχονταν το ένα το άλλο, είχαν περάσει για αρκετό χρονικό διάστημα απαρατήρητα από τους καθηγητές και τους περισσότερους συμφοιτητές της, όχι όμως και από την παρέα της.

«Όλα αυτά τα χρόνια στη σχολή, ουσιαστικά το ήξερε μόνο η στενή μου παρέα. Δεχόμουν τα κλασικά πειράγματα, γιατί γκρίνιαζα κι εγώ για την εξεταστική πολλές φορές ότι δυσκολευόμουν, ότι δε με βόλευε το πρόγραμμα κτλ και όλοι ήταν σε φάση “Άι… παράτα μας Eλίνα… Εμείς κοβόμαστε και εσύ γκρινιάζεις για το 10”;».

«Επόμενος στόχος το μεταπτυχιακό στα θεωρητικά μαθήματα»

Ερωτώμενη για τους επόμενους στόχους της, η κ. Χατζηδημητρίου, σημείωσε ότι για την ώρα προέχει το μεταπτυχιακό, ενώ μακροπρόθεσμα θα ήθελε να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα όπως και οι γονείς της (καθηγητές στο Τμήμα Χημείας).

«Έχω κάνει ήδη αίτηση στο μεταπτυχιακό του τμήματός μου, στην κατεύθυνση των Θεωρητικών Μαθηματικών. Φαντάζομαι πως θα γίνω δεκτή. Μέσα στη χρονιά σκέφτομαι να ψάξω σε πανεπιστήμια του εξωτερικού για να κάνω και διδακτορικό.

Προς το παρόν όμως αυτός είναι ένας μακρινός στόχος και εγώ κοιτάζω πιο κοντινούς, δηλαδή το μεταπτυχιακό και τα μαθήματά μου» είπε, μιλώντας στο star.gr.

Πηγή: newsitamea.gr