ΕΚΤΑΚΤΟ: Καταρρίφθηκε το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι

Θέλει τα συντρίμμια του για έρευνα το Πεντάγωνο

Το ‘πε και το ‘κανε ο Τζο Μπάιντεν.

Κατέρριψε το κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας, που είχε εντοπιστεί πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό.

Θέλουν τα συντρίμμια του

Στόχος της κατάρριψης η συλλογή των συντριμμιών του για περαιτέρω έρευνα, που κρίνεται επείγουσα μετά και τον εντοπισμό του «δίδυμου» του πάνω από τη Λατινική Αμερική, πριν από λίγες ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι το κινεζικό αερόστατο, που κατηγορείται για κατασκοπεία, εντοπίστηκε το πρωί του Σαββάτου πάνω από τη Νότια Καρολίνα, καθώς πλησίαζε στην ακτή του Ατλαντικού.

Ο Μπάιντεν είχε ταχθεί υπέρ της κατάρριψης του αερόπλοιου, όταν ενημερώθηκε για πρώτη φορά την ύπαρξη του την Τρίτη, ωστόσο αξιωματούχοι του Πενταγώνου τον απέτρεψαν, προειδοποιώντας ότι υπήρχε κίνδυνος να τραυματιστούν άνθρωποι στο έδαφος.

Παρά τους σοβαρούς αυτούς λόγους, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι βρήκαν την ευκαιρία να τα βάλουν με την κωλυσιεργία του Αμερικανού προέδρου σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα ασφαλείας στα social media.

Στόχος ο Μπάιντεν

«Kαταρρίψτε το μπαλόνι», έγραψαν οι περισσότεροι εξ αυτών, ενώ θέση έσπευσε να πάρει και ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ, κατακεραυνώνοντας την «αδυναμία» του Αμερικανού προέδρου.

Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, που επιβεβαίωσε και η ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο τις επόμενες μέρες.

«Έχουμε λάβει γνώση της ανακοίνωσης με την οποία η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας εκφράζει την λύπη της, αλλά η παρουσία αυτού του μπαλονιού στον εναέριο χώρο μας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας μας καθώς και του διεθνούς δικαίου».

«Είναι απαράδεκτο αυτό που συνέβη» τόνισε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που έσπευσε ωστόσο να τονίσει ότι πρόκειται για αναβολή του ταξιδιού και όχι ακύρωση του.

Αθώα… η Κίνα

Η Κίνα επιμένει ότι το αερόστατο ήταν απλά ένα μπαλόνι «παρατήρησης» για μετεωρολογική μελέτη, που ξέφυγε από την πορεία του «Η Κίνα θα διατηρήσει την επικοινωνία με τις ΗΠΑ για να χειριστεί σωστά την απροσδόκητη κατάσταση που δημιουργήθηκε», ανέφερε η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ όμως δεν δέχονται ότι η κινεζική ηγεσία δεν το χρησιμοποίησε για να κατασκοπεύσει τις αμερικανικές κινήσεις στη Μοντάνα, όπου υπάρχουν τρία πεδία σιλό πυρηνικών πυραύλων στην αεροπορική βάση Malmstrom.

Πηγή: in.gr