Διεθνή διάκριση έλαβε καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης

Εξελέγη ως συντονιστή των δραστηριοτήτων παραγωγής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα Γραφενίου

Ακόμα μία διεθνούς κύρους διάκριση έρχεται να επιβεβαιώσει πως ακόμα και στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα, η έρευνα όχι μόνο καλά κρατεί, αλλά θριαμβεύει.

Πρόκειται για τον καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Κρήτης, Δρ. Κυμάκη Εμμανουήλ, ο οποίος στις 3 Απριλίου 2019 εξελέγη από την Γενική Συνέλευση των εταίρων της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Γραφενίου (FET Graphene Flagship – http://graphene-flagship.eu), ως συντονιστής του πακέτου εργασίας που σχετίζεται με την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και κυψέλες καυσίμου για τη περίοδο 2020-2023.

Το ΤΕΙ Κρήτης, μέσω του Κέντρου Τεχνολογίας Υλικών και Φωτονικής (http://nano.teicrete.gr) συμμετέχει ως εταίρος στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα του γραφενίου, ένα από τα δύο μεγαλύτερα βραβεία αριστείας στην ιστορία της ευρωπαϊκής έρευνας και ηγείται στο κομμάτι ανάπτυξης εκτυπώσιμων φωτοβολταϊκών διατάξεων με στόχο την αντικατάσταση των μη συμβατών με τεχνικές παραγωγής ηλιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας με παράγωγα γραφενίου. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 10 έτη (2013-2023) με συνολική εξασφαλισμένη χρηματοδότηση να ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ, η μεγαλύτερη που έχει δοθεί σε έρευνα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αποστολή του Graphene Flagship είναι να μεταφέρει το υλικό αυτό -και άλλα συναφή δισδιάστατα υλικά- από τα ερευνητικά εργαστήρια στην κοινωνία, ώστε να προκαλέσει επανάσταση στη βιομηχανία σε πολλαπλά επίπεδα (τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών, αεροναυπηγική, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κλπ.) και να δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίες στην Ευρώπη.

Το γραφένιο είναι ένα δισδιάστατο υλικό, που αποτελείται από άτομα άνθρακα τοποθετημένα σε μια διάταξη που μοιάζει με κυψέλη. Το απλό αυτό ημι-μέταλλο αποτελεί τον καλύτερο γνωστό αγωγό θερμότητας και το λεπτότερο γνωστό υλικό, είναι 200 φορές πιο σκληρό από το ατσάλι και μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρισμό καλύτερα και από το πυρίτιο. Η ανακάλυψή του βραβεύθηκε με Νόμπελ Φυσικής το 2010: αυτό είναι με μία φράση το «θαυματουργό» γραφένιο, το υλικό που μέσα σε δέκα χρόνια έχει προκαλέσει τεράστιο κύμα ερευνητικής δραστηριότητας και μπορεί να αποτελέσει τη βάση εφαρμογών που θα αλλάξουν τον κόσμο. Τεχνητοί αμφιβληστροειδείς, αποκωδικοποίηση DNA σε 15 λεπτά (από 24 ώρες που χρειάζονται σήμερα), ηλεκτρονικές και οπτικές διατάξεις και συσκευές υψηλής ταχύτητας, φακοί επαφής αυξημένης πραγματικότητας 1.000 φορές πιο ευαίσθητοι στο φως, διάφανα φωτοβολταϊκά με διπλάσια απόδοση, ελαφρύτερα και πιο οικονομικά σε καύσιμα και ενέργεια αεροσκάφη είναι μόνο μερικές από αυτές.

Το κέντρο Τεχνολογίας Υλικών και Φωτονικής του ΤΕΙ Κρήτης διαθέτει μοναδική τεχνογνωσία στην παρασκευή και τη ρύθμιση των οπτοηλεκτρονικών ιδιοτήτων παραγώγων γραφενίου και κατέχει υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία στην κατασκευή εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών διατάξεων τρίτης γενιάς, και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Tor Vergata και το Istituto Italiano di Tecnologia, κατέχουν το παγκόσμιο ρεκόρ απόδοσης Φ/Β διατάξεων μεγάλης κλίμακας βασισμένων σε περοβσκίτες. Τη τελευταία διετία, η δραστηριότητα του κέντρου επεκτάθηκε σε εφαρμογές νανο-ιατρικής, όπου η τεχνολογία ανάπτυξης Φ/Β εφαρμόζεται στην ανάπτυξη εύκαμπτων και διαφανών γραφενικών εμφυτευμάτων για μεταφορά φαρμάκων και σε επιδερμικές ηλεκτρονικές διατάξεις παρακολούθησης υγείας.

Πηγή: flashnews.gr