Χίος: Αθωώθηκαν και οι 4 κατηγορούμενοι για τον θάνατο φοιτητή από πτώση μπασκέτας το 2019

Αθώους έκρινε ομόφωνα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου και τους 4 κατηγορούμενους για το θανάσιμο τραυματισμό ενός 19χρονου φοιτητή, που έκανε διακοπές στη Χίο τον Αύγουστο του 2019, από πτώση μπασκέτας.

Αθώοι κρίθηκαν ο τέως Δημάρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών Απόστολος Τζιώτης και Ματθαίος Φαφαλιός και ο τέως προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Λευτέρης Παπαλάνης.

Μετά από την διήμερη ακροαματική διαδικασία, κρίθηκε ότι δεν ήταν δυνατόν να μπορέσουν να διαπιστώσουν εξωτερικά το πρόβλημα και η πτώση της μπασκέτας που σκότωσε τον νεαρό φοιτητή στην Δασκαλόπετρα, οφειλόταν σε κακή κατασκευή.

«Δυστυχώς λόγω παραγραφής αφού έχουν περάσει 15 χρόνια, δεν έχουμε την δικαιοδοσία να το ερευνήσουμε», σημείωσε ο Πρόεδρος του δικαστηρίου Ευστάθιος Μερκούρης.

Φτιαγμένη η μπασκέτα τη δεκαετία του 1980, φάνηκε τόσο από την έκθεση του εμπειρογνώμονα αλλά και από τις απαντήσεις των κατηγορουμένων πως δινόταν η ψευδαίσθηση ότι όλα ήταν καλά.

Και όμως η μπασκέτα, φτιαγμένη λίγες δεκάδες μέτρα από την παραλία της Δασκαλόπετρας, έπεσε όταν έκανε «κάρφωμα» ο άτυχος 19χρονος με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Ερωτηθείς ο τέως Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς σημείωσε «με το χέρι στην καρδιά» όπως είπε ότι η συγκεκριμένη μπασκέτα είχε συντηρηθεί με αλλαγή ταμπλό, στεφάνης και βάψιμο. Αλλά μόνο εξωτερικά, αφού το τι κρυβόταν κάτω από το έδαφος δεν ήταν δυνατόν να το γνωρίζουν.

Τα προβλήματα διαπιστώθηκαν μετά την πτώση της μπασκέτας. Υπήρξαν κακοτεχνίες για τις οποίες αναφέρθηκε αναλυτικά ο τέως προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου Λευτέρης Παπαλάνης. Είχαν χρησιμοποιηθεί μόλις δύο σωλήνες πάχους 2 χιλιοστών για την αγκίστρωση της μπασκέτας, δεν είχε χρησιμοποιηθεί σκυρόδεμα για να γεμίσουν τα κενά, ενώ δεν είχαν επικαλυφθεί τα σίδερα ώστε να μην υπάρξει διάβρωση.

Την πρώτη μέρα της δίκης, οι 4 φίλοι του άτυχου νέου περιέγραψαν τις σκηνές που έζησαν όταν είδαν τον φίλο τους στο 2ο κάρφωμα που πραγματοποίησε κρεμασμένος από την στεφάνη να δέχεται πάνω του τον όγκο της μπασκέτας και να τραυματίζεται θανάσιμα. Στη δίκη δεν παρέστησαν οι γονείς του άτυχου νεαρού, ούτε εκπροσωπήθηκαν από πολιτική αγωγή.

Πηγή: protothema.gr