Αυτός είναι ο σφαγέας της Μπούτσα – Πήρε τις ευλογίες της εκκλησίας και μετά μακέλεψε αμάχους

Ονομάζεται, Αζάτεκ Ομουρμπέκοφ, είναι αντισυνταγματάρχης του ρωσικού στρατού και πλέον αποκαλείται «σφαγέας της Μπούτσα». Είναι ο διοικητής της 64ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας και μάλιστα λίγες εβδομάδες πριν σταλεί στην Ουκρανία πήρε και τις ευλογίες της εκκλησίας.

Ο ανταποκριτής του ABC Τζέιμς Λόνγκμαν, μίλησε έναν ντόπιο, τον Μίκολα ο οποίος είπε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες είχαν εντολή να σκοτώσουν όλους τους άνδρες κάτω των 50 ετών και του έδωσαν περιθώριο 20 λεπτών να θάψει τους φίλους του.

«Ζητούσαν τα έγγραφα όποιου έβρισκαν στον δρόμο. Αν σε θεωρούσαν απειλή, ήσουν νεκρός. Έβαζαν τους άνδρες να γδύνονται για να δουν αν έχουν τατουάζ που παραπέμπουν στον στρατό».

Ο σφαγέας της Μπούτσα είναι περίπου 40 ετών και έχει ήδη παρασημοφορηθεί.

Τώρα όμως είναι κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου καθώς εκτός από τις εκτελέσεις αμάχων κατηγορείται για βιασμούς.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ο διοικητής θεωρείται ο απόλυτος υπεύθυνος για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν οι στρατιώτες του.

Αν βρεθούν αδιάσειστα στοιχεία για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην περιοχή της Μπούτσα θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για όσους θεωρούνται υπεύθυνοι.

Την Τρίτη, 05/04 ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στον ΟΗΕ, παρουσίασε βίντεο με πολύ σκληρές εικόνες από όσα διαδραματίστηκαν στην Μπούτσα.

Ανεξάρτητη έρευνα για την Μπούτσα ζήτησε η Τουρκία

Η Τουρκία ζήτησε σήμερα την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την Μπούτσα, την πόλη αυτή βορειοδυτικά του Κιέβου, όπου βρέθηκαν τα πτώματα αμάχων διάσπαρτα στους δρόμους μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων προκαλώντας την διεθνή κατακραυγή.

“Οι εικόνες σφαγής, που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο από διάφορες περιοχές μεταξύ των οποίων η Μπούτσα και το Ιρπίν κοντά στο Κίεβο, είναι σοκαριστικές και θλιβερές για την ανθρωπότητα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας έχουν προκαλέσει την οργή της Δύσης και των Ηνωμένων Εθνών.

Εκτός από μια αναφορά στο Twitter την Δευτέρα από την πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουκρανία, η σημερινή ανακοίνωση είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση της Τουρκίας έπειτα από την ανακάλυψη των πτωμάτων δεκάδων αμάχων στους δρόμους της Μπούτσα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει “κατηγορηματικά” τις κατηγορίες για δολοφονίες αμάχων, κάνοντας λόγο για “πλαστές” εικόνες.

Λίγο μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη, ο ουκρανικός στρατός επανέκτησε τον έλεγχό της.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει χαρακτηρίσει “εγκλήματα πολέμου” και “γενοκτονία” τις δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα, ενώ η Δύση από την πλευρά της ανακοίνωσε την ενίσχυση των κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.

“Η στοχοποίηση αθώων αμάχων είναι απαράδεκτη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου, το οποίο ζητεί “ανεξάρτητη έρευνα” με στόχο να “εντοπιστούν” οι υπεύθυνοι, οι οποίοι πρέπει “να λογοδοτήσουν”.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε να εκλείψουν τέτοιες “επαίσχυντες σκηνές στο όνομα της ανθρωπότητας”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει ισχυρούς δεσμούς τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία.

Η Άγκυρα έχει εμπλακεί στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες.

Με πληροφορίες από DailyMail και ΑΠΕ/ΜΠΕ

Πηγή: newsit.gr