Αρρώσταινε κάθε χρόνο Πάσχα, Χριστούγεννα και Δεκαπενταύγουστο πριν από ρεπό – «Πάρτι» στον ΟΑΣΘ με «μαϊμού» αναρρωτικές

Η Έκθεση Ελέγχου επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τον ΟΑΣΘ καταδεικνύει περιπτώσεις για… γέλια και για κλάματα με οδηγούς να αρρωσταίνουν επί σειρά ετών πριν και μετά τις γιορτές, παίρνοντας αναρρωτικές άδειες. Οι περιπτώσεις αφορούν εργαζόμενους την περίοδο 2015 – 2018 στην οποία εργάζονταν πιο… φιλάσθενοι άνθρωποι που έπαιρναν διπλάσιες αναρρωτικές από εργαζόμενους του ΟΣΥ στην Αθήνα. Οι εξάρσεις των ασθενειών στον ΟΑΣΘ συνέβαιναν τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και τον Δεκαπενταύγουστο.

Η έρευνα των επιθεωρητών φώτισε τη «μηχανή» που είχε στήσει ομάδα οδηγών, η οποία με τη βοήθεια γιατρών, «κολλούσε» πλασματικές αναρρωτικές δίπλα σε ρεπό και κανονικές άδειες, εμφανίζοντας την… «Χριστουγεννίτιδα», όπως χιουμοριστικά την ονόμαζαν υπάλληλοι του ΟΑΣΘ, αφού οι αναρρωτικές κορυφώνονταν κατά τη διάρκεια γιορτών, σύμφωνα με το grtimes.gr.

Από την έρευνα των ελεγκτών προέκυψε πως οι αναρρωτικές ήταν συνήθως 2 – 3 ημερών, προκειμένου οι υπάλληλοι να μην περνούν υγειονομικές επιτροπές. Οι μισθοί δίνονταν κανονικά ενώ οι γιατροί που χορηγούσαν τις αναρρωτικές δεν είχαν καταχωρημένες τις επισκέψεις στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ και δεν έκοβαν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

«Είχαμε λεωφορεία, δεν είχαμε οδηγούς»

Το φαινόμενο των πλασματικών αναρρωτικών είχε πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις το πρόβλημα, που όπως δήλωσε στο πλαίσιο της ΕΔΕ υπάλληλος, «είχαμε λεωφορεία και δεν είχαμε οδηγούς». Τα έτη που αφορά η έρευνα για τις αναρρωτικές, ο ΟΑΣΘ είχε 1.400 οδηγούς και σήμερα έχει κάτω από 1.000.

Ο… σκληρός πυρήνας οδηγών με «Χριστουγεννίτιδα»

Ο έλεγχος διενεργήθηκε από επιθεωρητές – ελεγκτές υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, μετά από καταγγελία του πρώην γενικού διευθυντή του ΟΑΣΘ Ανδρέα Ζερβούλια, στην Υπηρεσία Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης του ΕΟΠΥΥ (ΥΠΕΔΥΦΚΑ). Όπως εντοπίστηκε, υπήρχε ένα «σκληρός πυρήνας» 90 οδηγών, που συνέβαινε να αρρωσταίνει στις γιορτές, κοντά σε ρεπό και άδειες. Αυτή η ομάδα των περίπου 90 οδηγών, που ονομάζεται από τους ελεγκτές «Ομάδα Α», το 2017, πήρε κατά μέσο όσο 26,4 ημέρες αναρρωτικών αδειών, πριν ή και μετά από ρεπό, όταν ο μέσος όρος αναρρωτικών αδειών για τους υπόλοιπους οδηγούς αλλά και για διοικητικούς και τεχνίτες, κυμαίνεται μεταξύ 10-12 ημέρες.

Αλλά οι ελεγκτές θέλησαν να δούνε τι συμβαίνει με τις περίφημες αναρρωτικές σε ένα οργανισμό του ιδίου αντικειμένου, με ομοειδείς συνθήκες εργασίας και έκθεσης σε ομοειδείς παράγοντες επαγγελματικής νοσηρότητας. Έτσι λοιπόν συγκέντρωσαν στοιχεία από τον ΟΣΥ. Στον ΟΣΥ λοιπόν, ο μέσος όρος αναρρωτικών αδειών παραμένει σχεδόν σταθερός για όλες τις εξεταζόμενες ειδικότητες (οδηγοί, διοικητικοί, τεχνικοί) στις 4-5 ημέρες ετησίως. Αντίθετα, οι οδηγοί του ΟΑΣΘ παίρνουν κατά μέσο όρο διπλάσιες αναρρωτικές άδειες (μ.ο. 2017 ήταν 10,3 ημέρες ασθενείας) ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι, ακόμη περισσότερες, (μ.ο. 2017, ήταν 12,3 ημέρες ασθενείας). Κι’ όπως συμπέραναν οι επιθεωρητές μετά από στατιστικό έλεγχο, «ο μεγάλος αριθμός αναρρωτικών αδειών του ΟΑΣΘ είναι προϊόν κάποιου συστημικού παράγοντας ή/και νοοτροπίας που δρα μόνο στον ΟΑΣΘ».

45 οδηγοί άρρωστοι την Πρωτοχρονιά

Ακολουθούν περιπτώσεις οδηγών που έπαιρναν αναρρωτικές και… βγάζουν μάτι:

Οδηγός Α: Κάθε χρόνο την ημέρα του Πάσχα και πέριξ αυτής, όπως και τις ημέρες των Χριστουγέννων ασθενούσε, ενώ το Δεκαπενταύγουστο συνήθως ασθενεί πριν από διήμερα ρεπό. Ο συγκεκριμένος οδηγός ασθένησε: 7 φορές το 2015, 6 φορές το 2016, 7 φορές το 2017 και 6 φορές μέχρι τον Ιούνιο του 2018, πάντα πριν ή μετά τα ρεπό. Συνολικά πήρε 79 ημέρες αναρρωτικών αδειών.

Οδηγός Β: Ο συγκεκριμένος ασθενεί σχεδόν κάθε μήνα, όλα τα χρόνια και πολλές φορές πάνω από μία φορά το μήνα. Η ασθένεια του συμβαίνει πάντα πριν ή μετά τη λήψη ρεπό ή της κανονικής του αδείας. Τον Αύγουστο του 2017, με αναρρωτικές και ρεπό έλειψε συνολικά 18 ημέρες.

Οδηγός Γ: To 2015 ασθένησε 25 φορές με 55 ημέρες αναρρωτικών. Τοποθετώντας τις αναρρωτικές πριν ή μετά από ρεπό, έλειψε από την υπηρεσία του, συνεχόμενα, 114 ημέρες.

Οδηγός Δ: Από τον Ιανουάριο 2015 έως τον Ιούνιο 2018, έλαβε 42 βεβαιώσεις ασθενείας που εκδόθηκαν από δύο διαφορετικούς γιατρούς, των οποίων όμως ο γραφικός χαρακτήρας είναι όμοιος. Μάλιστα η κατοικία του συγκεκριμένου οδηγού, είναι σε απόσταση μεγαλύτερη της μίας ώρας από το ιατρείο του ενός εξ΄ αυτών.

Αναρρωτική για κοινωνική υποχρέωση

Οι επιθεωρητές, κάλεσαν σε εξέταση οδηγούς και υπαλλήλους του ΟΑΣΘ, με ορισμένους να δηλώνουν ότι έπαιρναν αναρρωτικές για να διεκπεραιώσουν προσωπικές εργασίες, πως οι γιατροί δεν έκοβαν αποδείξεις. Κάποιος μάλιστα δε θυμόταν ότι πήρε αναρρωτική το Δεκαπενταύγουστο του 2017, με βεβαίωση για πνευμονία. Επίσης γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, δήλωσε ότι μερικές φορές βεβαίωνε ασθένεια σε οδηγούς επειδή είχαν οικογενειακές ή κοινωνικές υποχρεώσεις, ενώ κάποιες φορές αντέγραφε βεβαιώσεις ασθενείας για οδηγούς του ΟΑΣΘ που είχαν εξετάσει άλλοι ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα χορήγησης αναρρωτικής αδείας.

Πηγή: reader.gr