Ανησυχία Στόλτενμπεργκ: «Ενδείξεις» ότι η Κίνα ίσως στηρίξει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Συμμαχία έχει δει «κάποια σημάδια» ότι η Κίνα ίσως σχεδιάζει να στηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στο Associated Press ο Στόλτενμπεργκ απηύθυνε έκκληση στην Κίνα να μην προχωρήσει σε μια κίνηση που θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Τόνισε δε ότι μολονότι το ΝΑΤΟ δεν μετέχει στον πόλεμο, θα υποστηρίξει την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί». Ερωτηθείς κατά πόσον η Συμμαχία έχει ενδείξεις ότι η Κίνα ίσως είναι έτοιμη να προμηθεύσει τη Ρωσία με όπλα ή να στηρίξει με άλλον τρόπο τον πόλεμό της στην Ουκρανία ο Στόλτενμπεργκ απάντησε: «Έχουμε δει κάποια σημάδια ότι μπορεί να το σχεδιάζουν γι’ αυτό και φυσικά οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν προειδοποιήσει εναντίον μιας τέτοιας κίνησης, γιατί αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να συμβεί. Η Κίνα δεν πρέπει να υποστηρίξει τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας».

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι μια πιθανή βοήθεια από την Κίνα στη Ρωσία θα ισοδυναμούσε με την παροχή «(άμεσης) υποστήριξης σε μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Και φυσικά, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Κίνα δεν πρέπει επ’ ουδενί να υποστηρίξει παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ ή του Διεθνούς Δικαίου».

Προ ημερών ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν διατύπωσε ανάλογες ανησυχίες με το Πεκίνο να απαντά ότι η Ουάσιγκτον, που στηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, δεν είναι σε θέσει να κάνει μαθήματα ηθικής στην Κίνα.

Χθες Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε στο Κρεμλίνο τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι, προκαλώντας ανησυχία στη Δύση ότι το Πεκίνο μπορεί να είναι έτοιμο να προσφέρει στη Μόσχα ισχυρότερη υποστήριξη. Η Κίνα άλλωστε έχει αρνηθεί να επικρίνει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ δείχνει να συμμερίζεται το αφήγημα του Κρεμλίνου ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ευθύνονται επειδή προκάλεσαν τη Ρωσία.

Η Κίνα, η Ρωσία και η Νότιος Αφρική μετέχουν αυτή την εβδομάδα σε κοινά ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό.

Πηγή: iefimerida.gr