Άφθες στο στόμα: Τι είναι και πώς θα φύγουν πιο γρήγορα

Οι άφθες στο στόμα είναι απόλυτα ενοχλητικές! Μάθε πώς θα υποχωρήσουν πιο γρήγορα.

Αν οι άφθες στο στόμα σου είναι μια γνώριμη κατάσταση, διάβασε εδώ τι είναι και μερικές δοκιμασμένες συμβουλές για να φύγουν πιο γρήγορα.

Τι είναι οι άφθες

Οι άφθες στο στόμα είναι μικρές «πληγές» ή έλκη στη βλεννογόνο. Το σχήμα τους είναι συνήθως στρογγυλό ή ωοειδές και παρουσιάζονται συνήθως χείλη, το εσωτερικό από τα μάγουλα και στο κάτω μέρος του στόματος ενώ δεν βγαίνουν άφθες στα ούλα. Συνήθως οι άνθρωποι που βγάζουν άφθες, παρουσιάζουν συχνά αυτή την κατάσταση (υποτροπιάζουσες άφθες).

3 στοιχεία για τις άφθες

Περίπου το 5-25% του πληθυσμού ταλαιπωρείται από άφθες στο στόμα.

Οι άφθες είναι η συχνότερη μορφή έλκους στο στόμα στα παιδιά και «προτιμούν« τις ηλικίες 10-19 ετών.

Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άντρες.

Σε τι οφείλονται οι άφθες στο στόμα

Παρότι τα ακριβή αίτια δεν είναι σαφή, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, για τις άφθες ενοχοποιούνται πολλοί παράγοντες. Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι από αυτούς:

Τραυματισμός μέσα στο στόμα

Είναι ίσως η πιο συχνή και επιβεβαιωμένη από τους ειδικούς αιτία για την εμφάνιση μιας άφθας. Μπορεί να δαγκώσεις κατά λάθος το μάγουλό σου ή να τραυματιστεί το στόμα σου από μια σκληρή τροφή ή από ένα δόντι που έχει σπάσει.

Λοιμώξεις

Οι άφθες μπορεί να είναι επίσης συνέπεια μιας μικροβιακής λοίμωξης, όπως ο στρεπτόκοκκος.

Γενετική προδιάθεση

Συνήθως οι άφθες έχουν οικογενειακό υπόβαθρο. Οι επιστήμονες ερευνούν τη γενετική προδιάθεση αλλά ακόμη δεν έχουμε σαφή αποτελέσματα.

Μπορεί να βγάλεις άφθες στο στόμα από το άγχος;

Μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία σχετίζουν την εμφάνιση αφθών με μια φάση έντονου στρες, ωστόσο δεν υπάρχουν σαφή και νεότερα δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτή τη σχέση.

Θεραπεία για τις άφθες

Ο φαρμακοποιός σου θα σου δώσει ένα βάμμα που εφαρμόζεις τοπικά επάνω στην άφθα. Δρα αναισθητοποιώντας ελαφρά την περιοχή και επιταχύνει την επούλωση.

Αν θέλεις πιο φυσικές επιλογές, μπορείς να κάνεις πολλές φορές τη μέρα πλύσεις του στόματος με χαμομήλι. Αν προσθέσεις στο χαμομήλι μαγειρική σόδα στη μύτη του κουταλιού θα κάνεις παράλληλα αντισηψία στην περιοχή για να περιοριστεί η μόλυνση.

Πηγή: newsitamea