Βίντεο – ντοκουμέντο: Δεκάδες μετανάστες προσπαθούν να περάσουν τον Έβρο

Αποκαλυπτικό βίντεο αποτυπώνει την προσπάθεια Τούρκων δουλεμπόρων να περάσουν δεκάδες παράτυπους μετανάστες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, οι Έλληνες συνοριοφύλακες του Έβρου απέτρεψαν το βράδυ της Δευτέρας την προσπάθεια των διακινητών να περάσουν στην ελληνική πλευρά τους μετανάστες.

Το βίντεο, το οποίο έχει καταγράψει θερμική κάμερα ελληνικής περιπόλου συνοριοφυλάκων στις όχθες του Έβρου το βράδυ της Δευτέρας, δείχνει περισσότερα από 60 άτομα προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα, υπό την καθοδήγηση διακινητών. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, περάσματα του Έβρου, όπως αυτό που φαίνεται στο βίντεο, έχουν όλο και περισσότερη «κίνηση» τις νυχτερινές ώρες από μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην ελληνική πλευρά.

Η χαμηλή στάθμη του νερού, που σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, «φτάνει μέχρι το γόνατο», και οι καλές καιρικές συνθήκες ευνοούν τη διέλευση των μεταναστών και για το λόγο αυτό, οι διακινητές εντείνουν τις απόπειρες να περάσουν όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούν από τα περάσματα. Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με το Open, έχουν αυξηθεί οι περιπολίες των Ελλήνων συνοριοφυλάκων, ειδικά τις νυχτερινές ώρες.

Μηταράκης: «Κανείς μετανάστης δεν θα μείνει στην ακριτική Ελλάδα»

Αναφερόμενος στην «πετυχημένη πολιτική» που ακολουθεί η κυβέρνηση, ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, σημείωσε σήμερα το απόγευμα σε εκδήλωση σε ξενοδοχείο της Χίου ότι «οι ροές μειώθηκαν 90% σε σχέση με το 2019, με την στρατηγική έξι σημείων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός».

«Δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του 2015» τόνισε ο υπουργός και σημείωσε: «Οι ροές είναι σχεδόν μηδενικές, όπως είπε το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ίδια στιγμή που η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία βιώνουν πολλαπλασιασμό ροών. Άρα δεν είναι η πανδημία, οι ροές στην Ευρώπη εξακολουθούν να είναι σημαντικά αυξημένες».

Επισήμανε πως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής είναι η μείωση του αριθμού των διαμενόντων. «Δεν έχουμε καμία μόνιμη παρουσία προσφύγων» είπε και αναφέρθηκε στα στοιχεία που αφορούν τη Χίο ως δείγμα του τι συμβαίνει σε όλη την ακριτική Ελλάδα. «Την ημέρα εκλογών ήταν 2.198 Σήμερα είναι 390 -στη ΒΙΑΛ 252 με χωρητικότητα 1014, και λίγοι σε διαμερίσματα, που και αυτά καταργούνται μέχρι το Νοέμβριο» ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, τονίζοντας: «Όχι μόνο στη Χίο, κανείς μετανάστης δεν θα μείνει στην ακριτική Ελλάδα».

Πηγή: newsbomb.gr