Προειδοποίηση ΟΗΕ για τον κορωνοϊό: Mπορεί να υπάρξει παγκόσμια έλλειψη τροφίμων

Τα μέτρα πρόληψης που έλαβαν κράτη κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ελλείψεις τροφίμων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Επισιτιστικό Σώμα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι φετινές συγκομιδές ήταν καλές και οι προοπτικές για βασικές καλλιέργειες πολλά υποσχόμενες, ωστόσο, η έλλειψη εργατών στα χωράφια που προκλήθηκαν από την κρίση του ιού και μία τάση προς τον προστατευτιμό (με δαμούς ασμοί και απαγορεύσεις εξαγωγών) σημαίνουν ότι τις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να εμφανιστούν με γρήγορους ρυθμούς τα πρώτα προβλήματα, ανέφερε στον Guardian ο Μάξιμο Τορέρο, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Κορωνοϊός: Το χειρότερο σενάριο ο περιορισμός στη ροή τροφίμων

«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, είναι να περιορίσουν οι κυβερνήσεις τη ροή τροφίμων. Όλα τα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου θα είναι αντιπαραγωγικά. Τώρα δεν είναι η ώρα για περιορισμούς ή επιβολή εμπορικών φραγμών. Τώρα είναι η στιγμή να προστατεύσουμε τη ροή τροφίμων στον κόσμο» ανέφερε ο κ. Τορέρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυβερνήσεις πρέπει να αντισταθούν στις εκκλήσεις ορισμένων πλευρών να προστατεύσουν τη δικούς τους προσφορά τροφίμων περιορίζοντας τις εξαγωγές, όπως κάποιες έχουν ξεκινήσει ήδη να κάνουν.

Το Καζακστάν για παράδειγμα, σύμφωνα με αναφορά του Bloomberg, έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτάλευρου, για το οποίο έχει μία από τις μεγαλύτερες παραγωγές στον κόσμο, επιβάλλοντας, παράλληλα, περιορισμούς σε φαγόπυρο και λαχανικά μεταξύ αυτών κρεμμύδια, καρότα, πατάτες.

Το Βιετνάμ, τρίτο στην εξαγωγή ρυζιού στον κόσμο, έχει αναστείλει προσωρινά τα συμβόλαια εξαγωγών ρυζιού. Η Ρωσία, μεγαλύτερη εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, επίσης ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγές, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, τη στιηγμή που η θέση των ΗΠΑ είναι αμφίβολη δεδομένης της προθυμίας του Ντόνλαντ Τραμπ για εμπορικό πόλεμο σε άλλα βασικά προϊόντα.

«Οι εμπορικοί φραγμοί θα δημιουργήσουν ακραία αστάθεια», προειδοποίησε ο Τορέρο και συνέχισε: «Θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Αυτό είναι που παρατηρούμε στις επισιτιστικές κρίσεις».

Καθώς οι κυβερνήσεις επιβάλλουν καραντίνα σε χώρες σε όλο τον κόσμο, η πρόσληψη εποχιακών εργατών θα καταστεί αδύνατη εκτός και αν ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι ζωτικής σημασίας εργαζόμενοι θα μπορούν να μετακινούνται, αποτρέποντας παράλληλα την εξάπλωση του κορωνοϊού αναφέρει το iefimerida.gr.

«Ο κορωνοϊός πλήττει το εργατικό δυναμικό και τα προβλήματα εφοδιασμού γίνονται σημαντικά. Πρέπει να διαθέτουμε πολιτικές ώστε το εργατικό δυναμικό να μπορεί να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του. Να προστατεύουμε τους ανθρώπους επίσης, αλλά χρειαζόμαστε και το εργατικό δυναμικό. Οι μεγάλες χώρες δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει τέτοιου είδους πολιτικές για να εξασφαλίσουν ότι τα τρόφιμα μπορούν να συνεχίσουν να κινούνται», τόνισε ο Τορέρο.
Τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις

Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, με ένα νόμισμα που βυθίζεται και υψηλά επίπεδα στις εισαγωγές, είναι επίσης πιθανό να παρατηρήσουν μία αύξηση στις τιμές των τροφίμων, εκτός κι αν η κυβέρνηση αναλάβει δράση ή τα καταστήματα λιανικής απορροφήσουν μέρος του κόστους, ανέφερε.

Πηγή: tiskakomoiras.com