Κορονοϊός: «Φόβοι» στη Βόρεια Ιταλία για τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων

Οι τοπικές αρχές της βόρειας Ιταλίας εκφράζουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με τα επίσημα στοιχεία των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι φοβούνται πως οι επίσημοι αριθμοί είναι πολύ υποβαθμισμένοι, με αποτέλεσμα να αμφιβάλουν για το πραγματικό ύψος του απολογισμού των θυμάτων από τον Covid-19.

Στο Νέμπρο, παραδείγματός χάριν, μία κοινότητα 12.000 κατοίκων κοντά στο Μπέργκαμο, που έχει «χτυπηθεί» περισσότερο από τον κορονοϊό στην Ιταλία, έχουν καταγραφεί επισήμως 31 θάνατοι, σύμφωνα με άρθρο που υπογράφουν στην εφημερίδα «Corriere della Sera» ο τοπικός υπεύθυνος υγειονομικών υπηρεσιών Λούκα Φορέστι κι ο δήμαρχος Κλάουντιο Καντσέλι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Κάτι δεν μας έπειθε στον αριθμό και συμβουλευτήκαμε τις στατιστικές για τον μέσο όρο των θανάτων μέσα στην κοινότητα τα προηγούμενα χρόνια, στο διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος. Ο αριθμός των θανάτων σε ομαλές συνθήκες θα έπρεπε να είναι περίπου 35, όμως, φέτος έχουμε καταγράψει 158, δηλαδή 123 περισσότερους από τον μέσο όρο, κι όχι 31», που είναι ο αριθμός των θανάτων που επισήμως αποδίδονται στον κορονοϊό, προσθέτουν οι δύο αξιωματούχοι, αμφότεροι στο επάγγελμα.

Αναφέρουν, επίσης, πως παρόμοιες ανωμαλίες διαπιστώνονται και σε άλλες μικρές κοινότητες στην περιοχή, όπως στο Τσερνούσκο σουλ Ναβίλιο, με τον αριθμό των «μη φυσιολογικών» θανάτων να είναι κατά 6.1 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των θανάτων που αποδίδονται επισήμως στον κορονοϊό.

Από την Τετάρτη (25/03), ο Εμίλιο Ντελ Μπόνο, δήμαρχος της Μπρέσια, που έχει πληγεί επίσης πολύ την πανδημία, εκτιμά πως ο αριθμός των νεκρών είναι κατά πολύ πιο αυξημένος, από όσους επισήμως δηλώνονται, διότι «υπάρχουν και πολλοί κατ’ οίκον νοσούντες, που δεν γνωρίζουμε πώς πηγαίνουν».

Αλλά και ο πολύ γνωστός στην Ιταλία ιολόγος Ρομπέρτο Μπουριόνι εκτιμά πως ο αριθμός που ανακοινώνεται για τα άτομα που έχουν μολυνθεί «δεν είναι πλήρως αξιόπιστος», καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη οι ασυμπτωματικοί.

Την προειδοποίηση αυτή υπογραμμίζει και ο κυβερνήτης της Περιφέρειας της Καμπανίας στην Νάπολη, Βιτσέντσο Ντε Λούκα, που εκτιμά πως η κρίση του κορονοϊού «θα εκραγεί με δραματικό τρόπο» στην περιφέρειά του, η οποία «πρόκειται να βιώσει το επόμενο 10ήμερο μία πραγματική «κόλαση»», αφού η κυβέρνηση δεν απέστειλε υλικά και μέσα υγειονομικής προστασίας.

Στον ιταλικό νότο, το σύστημα υγείας είναι πολύ πιο ευάλωτο απ’ ότι στην πλουσιότερη Λομβαρδία, την περιφέρεια της χώρας που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Πηγή: gazzetta.gr