«Ξεφεύγει» η Τουρκία: Το απίστευτο κόστος του μαχητικού TF-X

Μπορεί ακόμα να μην έχει καν κινητήρα, αλλά η Τουρκία ήδη… κοστολόγησε το TF-X, το μαχητικό 5ης γενιάς που η χώρα αναπτύσσει από το 2010.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της εταιρείας ΤΑΙ, η οποία έχει αναλάβει το σχεδιασμό και την κατασκευή του TF-X δήλωσε ότι το αεροσκάφος θα έχει κόστος μονάδας τα 100 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή, λίγο ακριβότερο από την τρέχουσα τιμή του αμερικανικού F-35.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος θα πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμαστική πτήση του το 2025, ότι η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάζει δύο TF-X τον μήνα και ότι το μαχητικό θα ενταχθεί κανονικά στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις το 2029.

Φυσικά, όλες αυτές οι ανακοινώσεις αντιμετωπίζονται με επιφυλάξεις από διεθνείς στρατιωτικούς αναλυτές, δεδομένου ότι το TF-X ακόμα δεν έχει καν κινητήρα: το 2019 η Rolls Royce αποχώρησε από το πρόγραμμα και τώρα η Τουρκία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει σε πρώτη φάση κινητήρες της GE, ενώ ο στόχος είναι να κατασκευάσει η ίδια τον κινητήρα του μαχητικού.

Παράλληλα, οι ίδιοι αναλυτές σημειώνουν ότι οι ως τώρα κινήσεις της Άγκυρας -η οποία πρόσφατα εξέφρασε ενδιαφέρον για τα ρωσικά μαχητικά Su-35 και Su-57– ίσως αποτελούν μοχλούς πίεσης προς τις ΗΠΑ, για να επιστρεψει η Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35.

Πηγή: topontiki.gr