Τουρκία: Στη φυλακή για ένα… λάθος ιατρικό πιστοποιητικό η σύζυγος του Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Η Μπασάκ Ντεμίρτας, η σύζυγος του φυλακισμένου πολιτικού της αντιπολίτευσης στην Τουρκία Σελαχατίν Ντεμίρτας, καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή 2,5 ετών φυλάκισης εξαιτίας του ότι ιατρικό πιστοποιητικό που της δόθηκε είχε λάθος ημερομηνία, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Cumhuriyet.

Οι συνήγοροι της Μπασάκ Ντεμίρτας, 44 ετών, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι καταδικάστηκε εξαιτίας της λανθασμένης ημερομηνίας σε πιστοποιητικό γιατρού που της είχε δοθεί στο Ντιγιάρμπακιρ το 2015, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, από τους γνωστότερους πολιτικούς στην Τουρκία, ο άλλοτε συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), είναι στη φυλακή εδώ και πέντε χρόνια εξαιτίας κατηγοριών περί «τρομοκρατίας», τις οποίες απορρίπτει.

Ο Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και μέλος της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας, σχολίασε πως η ετυμηγορία αυτή μοιάζει εντελώς «πολιτική».

«2,5 χρόνια φυλακή για ένα απλό λάθος εκ παραδρομής σε ένα ιατρικό πιστοποιητικό – είναι φοβερό, πέρα από κάθε λογική. Μοιάζει απλά τόσο πολιτική απόφαση. Και δίνει ένα μέτρο του πόσο ανησυχητική είναι η κατάσταση της τουρκικής δικαιοσύνης».

Η κυρία Ντεμίρτας παραμένει ελεύθερη καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσής της. Οι συνήγοροί της τόνισαν πως το λάθος μπορούσε κάλλιστα να διορθωθεί με μια απλή εξέταση του αρχείου των ραντεβού για εξετάσεις και επεμβάσεις στην πολυκλινική όπου νοσηλεύθηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Τζουμχουριέτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ