Το συμβόλαιο των 17 κανόνων που έθεσε αυτή η μαμά στον 12χρονο γιο της για να του πάρει κινητό

Τι κάνατε όταν σας ζήτησε το παιδί σας κινητό; Αν αντιδράσατε όπως εγώ και περιμένατε μέχρι το παιδί να πάει στο Γυμνάσιο για να πάρει το πρώτο του κινητό τότε να ξέρετε πως κάναμε μισές δουλειές.

Οι περισσότεροι ψυχολόγοι και ειδικοί επί του θέματος προτείνουν τα παιδιά, ακόμα και στην εφηβεία, να χρησιμοποιούν όσο γίνεται λιγότερο το κινητό και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και πάντα σε συννενόηση με τους γονείς τους.

Προσωπικά, δεν ακολούθησα τις συμβουλές τους και τώρα το πληρώνω με τσακωμούς και φωνές, επειδή τα παιδιά μου δεν το αφήνουν ούτε την ώρα του φαγητού!

Μία μητέρα, όμως, όχι μόνο ακολούθησε τις παραινέσεις των ειδικών, αλλά έφτιαξε ένα σύνολο κανόνων πριν επιτρέψει στον γιο της να αποκτήσει κινητό τηλέφωνο.

Η Mel Watts από την Αυστραλία έφτιαξε ένα συμβόλαιο το οποίο έπρεπε να υπογράψει και ο 12χρονος γιος της και εκείνη για να μπορέσει ο πρώτος να αποκτήσει τη δική του κινητή συσκευή τηλεφώνου.

Οι κανόνες ήταν στο σύνολο 17 και μεταξύ άλλων απαιτούσαν το κλείσιμο της συσκευής πριν τον ύπνο και την πλήρη πρόσβαση της μητέρας στους κωδικούς του.

Η μητέρα μοιράστηκε αυτό το συμβόλαιο στα κοινωνικά δίκτυά και η απόφασή της έγινε αμέσως viral.

Το συμβόλαιο περιέχει κανόνα και για την επανεξέτασή του η οποία μπορεί να γίνει μετά από 3 χρόνια από την υπογραφή του, όταν δηλαδή το αγόρι γίνει 15 ετών.

Διαβάστε τι ακριβώς έγραφε

«Όπως σου είχαμε υποσχεθεί μόλις θα τελείωνες το δημοτικό θα σου επιτρέπαμε να αποκτήσεις το δικό σου κινητό τηλέφωνο.

Το κινητό είναι μια ευθύνη που πρέπει να κερδίσεις για να μπορέσεις και να χρησιμοποιήσεις.

Αυτή η τηλεφωνική συσκευή ανήκει σε εμάς και εσύ τη δανείζεσαι. Σου ανήκουν ο αριθμός και τα δεδομένα.

Συμφωνώντας με τους παρακάτω κανόνες συναινείς και στο ότι οποιαδήποτε στιγμή το δικαίωμα χρήσης του τηλεφώνου μπορεί να σου αφαιρεθεί και για να το αποκτήσεις ξανά θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι όροι του συμβολαίου.

Σου γνωστοποιείται ότι αν το τηλέφωνο σπάσει ή αν χαθεί, θα διορθώσεις τη βλάβη ή θα το αντικαταστήσεις με δικά σου χρήματα. Έχουμε προνοήσει και η συσκευή έχει ήδη προστασία οθόνης και θήκη. Οποιαδήποτε στιγμή αυτά αφαιρεθούν και το τηλέφωνο χαλάσει, θα πρέπει να αντικαταστήσεις ολόκληρη τη συσκευή.

Να απαντάς πάντα στις κλήσεις των γονιών σου. Αν δεν μπορείς να μιλήσεις στείλε μας ένα μήνυμα ή πάρε μας τηλέφωνο όταν μπορείς. Αν δεν υπάρξει καμία επαφή τότε θα σου πάρουμε το τηλέφωνο.

Δεδομένα – Από τη στιγμή που θα καλύψεις τον αριθμό που σου δίνεται από τους όρους του λογαριασμού δεν μπορείς να έχεις κανένα παραπάνω. Οι 30 ημέρες είναι το όριο. Στο κινητό υπάρχει η εφαρμογή στην οποία μπορείς να βλέπεις πόσα δεδομένα έχουν μείνει ως υπόλοιπο στον λογαριασμό σου. Για να έχει επιπλέον μονάδες πρέπει να ολοκληρώσεις τις υποχρεώσεις σου. Επιπλέον δεδομένα δεν θα μπορείς να έχεις αν δεν τα κερδίσεις. Χρησιμοποίησέ τα με σύνεση.

Απαγορεύονται τα κινητά τηλέφωνα στις κρεβατοκάμαρες.

Το κινητό θα παραδίδεται στους γονείς ΠΑΝΤΑ πριν τον ύπνο – ακόμα και όταν είσαι στους παππούδες.

Οι ώρες που μπορείς να χρησιμοποιείς την οθόνη: Κανένα

Να ακολουθείς πάντα τους κανόνες του σχολείου για τα κινητά.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ οι φωτογραφίες και τα βίντεο άλλων χωρίς την άδειά τους. Αυτό αφορά και άτομα που δεν γνωρίζεις. Ειδικά, αν ο άλλος σου ζητήσει να μην τον τραβήξεις φωτογραφία.

ΜΗΝ ανεβάζεις τίποτα στα social media για σένα ή τις αδερφές σου που δεν θέλεις ή δεν θα ήθελες η μαμά ή η γιαγιά σου να δει.

Μην “τρολάρεις” τους άλλους στα κοινωνικά δίκτυα. Αν δεν μπορείς να πεις κάτι πρόσωπο με πρόσωπο μην το πεις καθόλου. Αυτό θα επιφέρει άμεση αφαίρεση των λογαριασμών στα social media.

Θα έχουμε πρόσβαση σε λογαριασμούς και κινητά οποιαδήποτε στιγμή, έστω κι αν εσύ έχεις αντίθετη γνώμη. Αν αλλάξεις κάποιον κωδικό χωρίς να το μάθουμε θα χάσεις το κινητό σου!

Αν διαγράψεις ή αποκρύψεις πράγματα στο κινητό σου, τα emails ή τους λογαριασμούς σου θα χάνεις αυτόματα την πρόσβαση σε αυτούς.

Να προσέχεις και να θυμάσαι πάντα τι γράφεις ή λες. Ένα post σου μπορεί να μεταφερθεί πολύ διαφορετικά από αυτό που εσύ εννοούσες.

Ό,τι ανεβάζεις στα social media και το διαδίκτυο ΜΕΝΕΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

Αν δέχεσαι εκφοβισμό μην το κρύβεις. Μίλησέ μας.

Κατάλαβε το ότι έχουμε κινητό τηλέφωνο και μπορούμε να κάνουμε τόσα πράγματα μέσα από μία συσκευή δεν μας κάνει ανώτερους. Δεν είναι δικαίωμά μας, δεν είναι κάτι που έχουμε απόλυτη ανάγκη. Είναι ένα προνόμιο.

Οποιοδήποτε περιστατικό που θα κλονίσει την εμπιστοσύνη μας απέναντί σου θα φέρει ως αποτέλεσμα την αφαίρεση χρήσης του κινητού από εσένα. Δηλαδή, θα σου πάρουμε αμέσως το κινητό.

Το σύστημα κανόνων θα τηρηθεί αυστηρά. Οι προτάσεις με τα έντονα γράμματα είναι αδιαπραγμάτευτες και η μη τήρησή τους επιφέρει άμεση τιμωρία. Οι υπόλοιπες σου δίνουν το δικαίωμα των τριών ευκαιριών.

Οι όροι του συμβολαίου θα επανεξετασθούν όταν το παιδί γίνει 15 ετών».

Δείτε την αρχική φωτογραφία

Πηγή: dailymail.com, infokids.gr, newsitamea.gr