Το κόλπο για να βρεις τα αδύναμα σημεία του φούρνου σου

Στη μάχη για ολοένα και καλύτερα ψητά τα μόνα όπλα μας είναι η προσοχή που δείχνουμε στο πώς τα ψήνουμε στον φούρνο.

Γιατί τις περισσότερες φορές για την αποτυχία δεν φταίει η ίδια η συνταγή, αλλά το πώς ψήνει ο φούρνος μας. Ή πώς τον χρησιμοποιούμε εμείς.

Ξέρουμε πλέον ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη είναι το να ανοιγοκλείνουμε την πόρτα. Πότε μπορούμε να την ανοίξουμε; Ποτέ!

Κάθε ανοιγοκλείσιμο καταλήγει σε εκθετική πτώση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό, αυξάνοντας τον χρόνο ψησίματος και διακινδυνεύοντας έτσι το τελικό αποτέλεσμα. Μην ανοιγοκλείνετε την πόρτα, κοιτάξτε απλώς από το παραθυράκι.

Το δεύτερο μεγάλο λάθος ακούει στο παραγέμισμα του φούρνου, όσο μεγάλος κι αν είναι. Είναι αποφασιστικής σημασίας να αφήνουμε αρκετό χώρο μεταξύ των ταψιών, ώστε να κυκλοφορεί ανεμπόδιστα ο ζεστός αέρας ανάμεσά τους.

Ακόμα κι έτσι όμως, υπάρχει και κάτι ακόμα: τα τρωτά σημεία του φούρνου. Όπως μας λέει η γνωστή τεχνολογική ιστοσελίδα CNET, όλοι οι φούρνοι έχουν κάποιες περιοχές που θερμαίνονται περισσότερο και άλλες που παραμένουν πιο ψυχρές.

Αυτό είναι που ευθύνεται για το ανομοιόμορφο ψήσιμο ακόμα και αν κάναμε όλα τα άλλα σωστά. Ο στόχος είναι να βρούμε αυτές τις περιοχές, ώστε να τις επιστρατεύσουμε υπέρ μας.

Πώς γίνεται αυτό; Με ένα ρηχό ταψί στο οποίο έχουμε δημιουργήσει ένα λεπτό στρώμα από τεμαχισμένη καρύδα.

Βάζουμε το ταψί σε κρύο φούρνο και τον ανάβουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου. Θα παρατηρήσουμε έπειτα από λίγο ότι κάποια τμήματα του ταψιού ψήνονται πιο γρήγορα.

Εκεί βρίσκονται οι περιοχές υψηλής θερμότητας, κάτι που κρατάμε στο νου την επόμενη φορά που θα βάλουμε τα φουρνίσματά μας να ψηθούν…

Πηγή: newsbeast.gr