Σύψας: Mάσκα στα σχολεία για όλο το έτος, θα δούμε για του χρόνου [Βίντεο]

Για την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους μαθητές μίλησε ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιου Αθηνών, Νικόλαος Σύψας, εκτιμώντας πως «η χρήση της στα σχολεία θα πάει σίγουρα για όλο το σχολικό έτος, και για του χρόνου θα δούμε»

Ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιου Αθηνών, Νικόλαος Σύψας, διαβεβαίωσε πως η «μάσκα είναι απόλυτα ασφαλής για παιδιά άνω των δύο ετών».

Σε συνέντευξή του στο Μega, ο κ. Σύψας προχώρησε διευκρινίσεις επί της χρήσης μάσκας από τους μαθητές και συγκεκριμένα είπε: «Στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό η μάσκα θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, δεν θα πιεστούν πολύ τα παιδιά. Θα την βγάζουν τα παιδιά στο διάλειμμα για να μην κουράζονται, ενώ το διάλειμμα γίνεται σε ανοιχτό χώρο, και η τάξη δεν θα αλληλοεπιδρά με τις άλλες, θα είναι ένα κλειστό σύστημα».

Σχετικά με τις ανακοινώσεις του ΠΟΥ για την μάσκα, σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι απαραίτητη στα παιδιά κάτω των έξι ετών, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι «ο ΠΟΥ όταν έβγαλε αυτά τα στοιχεία ανέφερε ότι δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, και ότι αποτελεί την γνώμη τους. Σεβόμαστε τον ΠΟΥ, αλλά έχουμε και εμείς γνώμη».

«Για αυτό ανοίγουν τα σχολεία. Τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής ομάδα ηλικιακά. Δύσκολα κολλάνε και δύσκολα μεταδίδουν τον ιό. Τις μάσκες τις φοράμε για να μην υπάρχει διασπορά του ιού. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τα άλλα παιδιά».

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς μετά την επιστροφή μαθητών στο σπίτι

Παράλληλα, παρείχε συμβουλές στους γονείς για το τι πρέπει να κάνουν όταν επιστρέφουν τα παιδιά τους από το σχολείο.

«Εγώ θα του έπλενα τα χέρια, θα του άλλαζα τα ρούχα και θα έχω ένα σπίτι που είναι καλά αεριζόμενο. Αν υπάρχουν ηλικιωμένοι θα τους έχω παραπάνω προσοχή».

Η περίπτωση κρούσματος

Ερωτώμενος για το τι θα γίνει σε περίπτωση ύπαρξης κρούσματος, σημείωσε πως «όλα τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης θα πάνε σπίτι τους, θα γίνει τεστ σε όλα τα παιδιά της τάξης και τους δασκάλους, θα γίνει ιχνηλάτηση και το σχολείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται πανικός για τις άλλες τάξεις. Για να κλείσει το σχολείο πρέπει να υπάρχουν πολλά κρούσματα σε πολλές τάξεις. Όταν έχουμε περιφερειακή ενότητα με πολλά κρούσματα στην κοινότητα, τότε κλείνει το σχολείο σε τοπική βάση και για λίγες ημέρες».

Επιπλέον, σχολίασε τις ενστάσεις σχετικά με τον αριθμό των μαθητών μέσα στις τάξεις: «Μέσα στις τάξεις δεν ποντάρουμε στις αποστάσεις. Οι μαθητές θα αγκαλιαστούν θα φιληθούν δεν θα κρατήσουν απόσταση, είτε είναι 15, είτε είναι 25. Για αυτό προκρίνουμε τη μάσκα. Ασφαλώς θα θέλαμε λιγότερα παιδιά τις τάξεις αλλά δίνουμε οδηγίες επί του εφικτού, δεν παίρνουμε πολιτικές αποφάσεις».

Καθαρισμός τάξης

Σε ό,τι αφορά στο κάθε πότε αλλά και πώς θα πρέπει να καθαρίζεται η τάξη, και αν θα πρέπει να γίνεται απολύμανση σε κάθε διάλειμμα, ο κ. Σύψας τόνισε ότι «ιδανικά θα πρέπει να γίνεται ψεκασμός στα θρανία, τα παιδιά θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους, επίσης υπάρχει ένα ολόκληρο πρωτόκολλο για το πώς θα γίνεται ο καθαρισμός των αιθουσών, το έχουν όλοι οι δάσκαλοι. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ακολουθούν μέτρα αντισηψίας και υπάρχει και το συνεργείο καθαριότητας κάθε σχολείου που θα ακολουθεί γραπτές οδηγίες».

«Η χρήση της μάσκας στα σχολεία θα πάει σίγουρα για όλο το σχολικό έτος, και για του χρόνου θα δούμε», κατέληξε ο κ. Σύψας.

Πηγή: sputniknews.gr