Στη δημοσιότητα δόθηκαν στοιχεία για τις χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση με τα μεγαλύτερα επίσημα αποθέματα χρυσού. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού World Gold Council, οι δέκα χώρες με τα μεγαλύτερα αποθεματικά σε χρυσό είναι οι Ινδία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Ελβετία, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, ΗΠΑ, όπως αναφέρει το businessinsider.

Οι χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού

10. Ινδία

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 608,7 τόνοι
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 6,4%
Καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται, οι αναδυόμενες αγορές επιδιώκουν να αυξήσουν την εκμετάλλευση του χρυσού. Στην Ινδία, τα αποθέματα αυξάνονται σταθερά από τον περασμένο Αύγουστο.

9. Ολλανδία

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 612,5 τόνοι
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 65.9%
Η Ολλανδία τα τελευταία χρόνια κάνει συνεχώς κινήσεις προκειμένου να συγκεντρώσει όλο και μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού. Το 2014, η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας δήλωσε ότι ο επαναπατρισμός ορισμένων αποθεμάτων από τη Νέα Υόρκη θα έχει «θετικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη του κοινού».

8. Ιαπωνία

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 765,2 τόνοι
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 2.5%
Το μερίδιο της Ιαπωνίας στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα χρυσού αυξήθηκε την τελευταία 15ετή με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται πέρυσι με 5,2% σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ.

7. Ελβετία

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 1.040 τόνοι
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 5.5%
Με πληθυσμό περίπου 8,4 εκατομμυρίων, η Ελβετία έχει τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν αποθέματα χρυσού.

6. Κίνα

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 1,874,3 τόνοι
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 2.5%
Καθώς η Κίνα επιδιώκει να λάβει μέτρα οικονομικής τόνωσης η Κεντρική Τράπεζα έχει επίσης αυξήσει σταθερά τα αποθέματα χρυσού της. Το Μάρτιο σημείωσε τον τέταρτο συνεχή μήνα κερδών.

5. Ρωσία

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 2.150,5 τόνοι
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 19.1%
Και η Ρωσία αγοράζει συνεχώς όλο και περισσότερο χρυσό. Ενδεικτικό είναι πως τα αποθεματικά της έχουν τετραπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το Bloomberg.

4. Γαλλία

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 2.436 τόνοι
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 61.1%
Την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με το Reuters, η Τράπεζα της Γαλλίας ξεκίνησε να κινείται όλο και πιο σοβαρά στηναύξηση των αποθεμάτων χρυσού της. Η κίνηση είχε ως στόχο να βοηθήσει τη Γαλλία στις κινήσεις της στις διεθνείς αγορές.

3. Ιταλία

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 2.451.8 τόνοι
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 66.9%
Μετά την άνοδο του λαϊκιστικού κινήματος των 5 αστέρων, το μέλλον του χρυσού στην Ιταλία μοιάζει αβέβαιο. Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Απριλίου η Ρώμη πρότεινε να μεταφερθεί η δημόσια κυριότητα των αποθεμάτων χρυσού από την Τράπεζα της Ιταλίας στο κοινό.

2. Γερμανία

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 3.369.7 τόνοι
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό:70.6%
Η Γερμανία μετέτρεψε δισεκατομμύρια δολάρια σε χρυσό το 2017, μια κίνηση που οι κεντρικές τράπεζες στην ευρωζώνη έλαβαν προκειμένου να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού.

1. ΗΠΑ

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 8.133.5 τόνοι
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 74.9%
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι κατέχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού από άλλες χώρες, πάνω από το διπλάσιο από τις επόμενες δύο χώρες μαζί.
Μεταξύ του 1913 και του 1961, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έπρεπε να κατέχει χρυσό ίσο με το 40% της αξίας του νομίσματος.

Πηγή: iefimerida.gr