Ρ.Τ.Ερντογάν σε Β.Πούτιν: «Να συνεκμεταλλευτούμε τα πετρέλαια της Συρίας» -Οι ΗΠΑ εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα για Idlib

Μία διφορούμενη δήλωση έκανε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία,Τζέιμς Τζέφρι, καθώς σχετικά με την κατάσταση στο Ιντλίμπ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα εμπλέκοντας μάλιστα και το ΝΑΤΟ.

«Εξετάζουμε τι μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ, όλες οι εναλλακτικές βρίσκονται στο τραπέζι» δήλωσε ο Τζέιμς από τις Βρυξέλλες ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ σκέφτονται να προμηθεύσουν την Τουρκία με το σύστημα αεράμυνας Patriot.

Παντού… συνεκμεταλλεύσεις «βλέπει» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς εκτός από του Αιγαίου, της Κύπρου και της Λιβύης τώρα θέλει να υφαρπάξει και τα πετρέλαια της Συρίας!

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να διαχειριστούν από κοινού(!) τις περιοχές με κοιτάσματα πετρελαίου στη βορειοανατολική περιοχή Ντέιρ αλ-Ζορ της Συρίας, αντί για τις υπό κουρδική ηγεσία δυνάμεις, οι οποίες τις ελέγχουν τώρα. (Βέβαια ξέχασε να προσθέσει πως στις περιοχές αυτές έχει παρουσία και ο Αμερικανικός Στρατός).

«Έκανα την προσφορά στον κ. Πούτιν ότι, αν δώσει οικονομική υποστήριξη, μπορούμε να κάνουμε τις κατασκευαστικές εργασίες και μέσω του πετρελαίου που θα αποκτηθεί εκεί, μπορούμε να βοηθήσουμε την κατεστραμμένη Συρία να σταθεί στα πόδια της», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είπε πως ο Πούτιν αξιολογεί την προσφορά, την οποία έκανε ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια συνομιλιών στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, και πρόσθεσε πως θα μπορούσε να κάνει την ίδια προσφορά και στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Αντί να επωφελούνται οι τρομοκράτες εκεί, θα έχουμε την ευκαιρία να ανοικοδομήσουμε τη Συρία από τα έσοδα (αυτής της πετρελαιοπηγής). Αυτό θα δείξει επίσης ποιος νοιάζεται να προστατέψει την ενότητα της Συρίας και ποιος να την αρπάξει», είπε ο Ερντογάν.

Πάντως έτσι όπως πάει η Τουρκία, σε λίγο θα ζητήσει δικαιώματα και στις πετρελαιοπηγές του… Τέξας

Όσονα αφορά τους S-400, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αμβλύνουν τη στάση τους όσον αφορά το ενδεχόμενο να πωλήσουν στην Τουρκία αμερικανικά αμυντικά συστήματα Patriot, και πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον ζήτησε από την Άγκυρα να εγγυηθεί ότι δεν θα ενεργοποιήσει τα ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, έχουν βρεθεί σε αντιπαράθεση μετά την αγορά τον περασμένο χρόνο από την Άγκυρα των ρωσικών S-400, τα οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, δεν είναι συμβατά με τα αμυντικά συστήματα της Συμμαχίας και θα θέσουν σε κίνδυνο τα «αόρατα» για τα ραντάρ μαχητικά αεροπλάνα των ΗΠΑ στην κατασκευή των οποίων συμμετείχε η Τουρκία και τα οποία είχε προγραμματιστεί να παραλάβει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν πως η Τουρκία δεν μπορεί να έχει και S-400 και Patriot. Ωστόσο, μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη νοτιοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας φέτος, η Άγκυρα ζήτησε από την Ουάσινγκτον να αναπτύξει συστήματα Patriot στα σύνορά της με τη Συρία για λόγους προστασίας.

Η Ουάσινγκτον έχει πει ότι είναι πρόθυμη να παράσχει πολεμοφόδια στην Τουρκία για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ιντλίμπ και πως αξιολογεί το αίτημα της Τουρκίας για συστήματα Patriot «μέσα στο πλαίσιο του ζητήματος των S-400».

«Κάναμε την ακόλουθη προσφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα Patriot: αν είναι να μας δώσετε Patriot, κάντε το. Μπορούμε να αγοράσουμε και Patriot από εσάς», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής από τις Βρυξέλλες. «Άμβλυναν [τη στάση τους] σημαντικά και σ’ αυτό το θέμα των S-400. Βρίσκονται σήμερα στο σημείο ‘υποσχεθείτε μας ότι δεν θα καταστήσετε λειτουργικούς τους S-400’», πρόσθεσε.

Πηγή: pronews.gr