Πρωινή γυμναστική: Επτά οφέλη που αξίζει να γνωρίζεις

Μπορεί η πρωινή γυμναστική να απαιτεί να ξυπνάτε λίγο πιο νωρίς από όσο συνηθίζετε, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο

Οι ειδικοί εξηγούν πως η πρωινή γυμναστική έχει τεράστια οφέλη για τον οργανισμό και αυτό έχει αποτυπωθεί και σε σχετικές έρευνες.

Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε νωρίς το ξυπνητήρι σας και να θυμάστε να κάνετε καλό ζέσταμα και διατάσεις γιατί το πρωί οι αρθρώσεις και οι μύες είναι δύσκαμπτα και είμαστε επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

Δείτε εφτά βασικά οφέλη της πρωινής γυμναστικής:

Απόσπαση προσοχής

Το πρωί δεν έχετε ξεκινήσει τις υποχρεώσεις σας, έτσι είναι λιγότερο πιθανό να λαμβάνετε κλήσεις, μηνύματα και e-mails αυτός είναι ένας λόγος για να ακολουθήσετε σωστά την προπόνηση σας.

Προλάβετε τη ζέστη

Τις καλοκαιρινές μέρες η ζέστη ξεκινάει από τις 10. Σίγουρα θα νιώσετε πιο όμορφα να κάνετε την άσκηση σας το πρωί με την δροσούλα, σε αντίθεση με αργότερα που το πιο πιθανό είναι να λιώνετε από τη ζέστη.

Υγιεινές επιλογές φαγητού

Έρευνες έχουν δείξει πως η πρωινή προπόνηση βοηθάει στο να τρώτε υγιεινά σε όλη την διάρκεια της μέρας. Σε μια μελέτη του πανεπιστημίου Brigham, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν προσεκτικά 18 γυναίκες φυσιολογικού βάρους και 17 παχύσαρκες. Την πρώτη μέρα της μελέτης, όλες ασκήθηκαν έντονα για 45 λεπτά και στη συνέχεια τους έδειξαν 240 φωτογραφίες εκ των οποίων οι 120 έδειχναν λαχταριστά φαγητά και οι άλλες μισές λουλούδια. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν προσεκτικά τις μερίδες φαγητού που κατανάλωσαν όλες οι γυναίκες, οι οποίες ήταν μειωμένες αισθητά σε σχέση με άλλες ημέρες. Το πείραμα συνεχίστηκε και την επόμενη εβδομάδα, όπου οι συμμετέχουσες είδαν τις φωτογραφίες χωρίς πρώτα να έχουν ασκηθεί. Εκεί διαπιστώθηκε πως οι γυναίκες έδειξαν μικρότερη… αντοχή απέναντι στους γευστικούς πειρασμούς των φωτογραφιών καθώς στη συνέχεια κατανάλωσαν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού συγκριτικά με τις ημέρες που είχαν προηγουμένως ασκηθεί.

Περισσότερη ενέργεια

Η τακτική άσκηση είναι εξαιρετική για την ενίσχυση της ενέργειας και τη μείωση της κόπωσης. Όταν ασκείστε, το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά πηγαίνουν στην καρδιά και τους πνεύμονές σας. Αυτό βελτιώνει το καρδιαγγειακό σας σύστημα, και την αντοχή.

Αδυνατίζει

Αν έχετε ξεκινήσει γυμναστική σε μια προσπάθεια να χάσετε τα περιττά κιλά, τότε είναι καλύτερα να προπονείστε τις πρωινές ώρες και κατά προτίμηση με άδειο στομάχι. Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο Northumbria University στη Βρετανία, όσοι αθλούνται πριν φάνε πρωινό καίνε περισσότερο σωματικό λίπος μέχρι και κατά 20%, συγκριτικά με εκείνους που προπονούνται άλλες ώρες της ημέρας. Ωστόσο, η πλειονότητα των ειδικών συστήνει να μην κάνουμε γυμναστική εντελώς νηστικοί, αλλά να έχουμε καταναλώσει κάτι ελαφρύ (π.χ. μια μπάρα δημητριακών, ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης) μισή με μία ώρα πριν.

Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τον φυσικό έλεγχο της υπέρτασης. Ωστόσο, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Vascular Health and Risk ManagementTrusted Source, η άσκηση το πρωί μπορεί να είναι η καλύτερη κίνηση. Σε τρεις ξεχωριστές συνεδρίες, 20 προ-υπερτασικοί ενήλικες ασκήθηκαν σε διάδρομο στις 7.00, 13.00 και 19.00. Οι συμμετέχοντες φορούσαν επίσης ιατρική συσκευή για την παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιο ευνοϊκές αλλαγές της αρτηριακής πίεσης συνέβησαν στις 7 το πρωί.

Καλύτερος ύπνος

Η άσκηση έξω το πρωί προσφέρει ακόμη περισσότερα προνόμια που σχετίζονται με τον ύπνο. Η έκθεση στο φως νωρίς την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων μελατονίνης τη νύχτα.

Πηγή: ourlife.gr