Οστεοπόρωση: 2 κορυφαίες ασκήσεις που δυναμώνουν τα οστά

Δύο ασκήσεις ενδυνάμωσης των οστών ιδανικές για τους πάσχοντες από οστεοπόρωση που καλό είναι να εκτελούνται με την εποπτεία ενός ειδικού

Η οστεοπόρωση είναι μια προοδευτική συστηματική σκελετική νόσος που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και μικροαρχιτεκτονική επιδείνωση του οστίτη ιστού, με συνεπακόλουθη την αύξηση της ευθραυστότητας των οστών και τη δεκτικότητα σε κατάγματα.

Η διαδικασία απώλειας ξεκινά από τη στιγμή της απόκτησης της κορυφαίας οστικής μάζας και επιτυγχάνεται κατά την εμμηνόπαυση. Προκύπτει είτε από αυξημένο ρυθμό οστικής απώλειας είτε από απόκτηση χαμηλής κορυφαίας κατά τη νεαρή ηλικία.

Διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Η πρωτοπαθής οστεοπόρωση είναι κατά βάση ασυμπτωματική μέχρι την εμφάνιση επιπλοκών (δηλαδή καταγμάτων). Αντίθετα, η δευτεροπαθής (π.χ. υπερπαραθυρεοειδισμος) μπορεί να προκαλέσει οστικά άλγη.

Αν και συστήνεται να αποφεύγονται εκρηκτικές και δυναμικές κινήσεις (π.χ. άλματα, ασκήσεις κοιλιακών με υπερβολική κάμψη και στροφή κορμού) ένα στοχευμένο πρόγραμμα άσκησης είναι απαραίτητο ως συμπληρωματική θεραπεία.

Ειδικότερα, βοηθάει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και στη βελτίωση της ισορροπίας μειώνοντας το κίνδυνο πτώσης και βελτιώνοντας τη ποιότητα ζωής των ατόμων.

Πέρα από τις ασκήσεις των κάτω άκρων τα οποία αναμφισβήτητα φορτίζονται και από την απλή βάδιση, προτείνονται και ασκήσεις των άνω άκρων.

Παρακάτω ακολουθούν δύο ασκήσεις ενδυνάμωσης ιδανικές για τη συγκεκριμένη νόσο.

Η εποπτεία ειδικού είναι αναγκαία τόσο για την ορθή εκτέλεση όσο και για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα.

Πηγή: ygeiamou.gr