Οι Γερμανοί αδειάζουν και πάλι τα χαρτιά υγείας – Πώς εξηγείται από την ψυχολογία η αποθήκευση χαρτιών υγείας;

Παγκοσμίως, η πρώτη αντίδραση του κόσμου που βρέθηκε αντιμέτωπος με τον κοροναϊό ήταν η αποθεματοποίηση χαρτιών υγείας. Οι εικόνες ανθρώπων που έδιναν πραγματική μάχη στα σούπερ μάρκετ για να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο προϊόν σε Αυστραλία, Βρετανία και ΗΠΑ έκαναν τον γύρο του κόσμου. Λίγοι, όμως, κατάφεραν να ερμηνεύσουν αυτή την παγκόσμια ανάγκη για χαρτί υγείας.

Όπως επισημαίνει ο Στίβεν Τέιλορ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και συγγραφέας του βιβλίου «Η ψυχολογία των πανδημιών», η εξήγηση του φαινομένου είναι αρκετά περίπλοκη. Γιατί, άραγε, σωρεύουμε χαρτιά υγείας παρότι γνωρίζουμε ότι δεν θα μας προστατεύσουν από τη λοίμωξη; «Για κάποιον λόγο, όταν απειλούμαστε από μια λοίμωξη, γινόμαστε πιο ευαίσθητοι στο αίσθημα αηδίας και σιχασιάς, και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποφύγουμε αυτή την εμπειρία», επισημαίνει ο δρ Τέιλορ. «Η σιχασιά λειτουργεί σαν κώδωνας του κινδύνου, που μας προειδοποιεί να αποφύγουμε την έκθεση στον επικίνδυνο παθογόνο παράγοντα. Προφανώς, αν δω μια χειρολαβή καλυμμένη με σάλιο, δεν πρόκειται να την αγγίξω. Θα νιώσω αηδία, σιχασιά. Αυτά τα συναισθήματα με κρατούν ασφαλή».

Στην πραγματικότητα, «μια πολύ στενή σχέση συνδέει την αηδία και τον φόβο της μόλυνσης από τον ιό. Και τι καλύτερο εργαλείο για την εξάλειψη του υλικού που προκαλεί αηδία από το χαρτί υγείας; Πιστεύω ότι το χαρτί υγείας έχει μεταβληθεί σε σύμβολο ασφάλειας», επισημαίνει ο Τέιλορ. «Οταν αντιμετωπίζεις μια πανδημία, κάτι νέο και πολύ τρομακτικό, και η κυβέρνηση συνιστά απλώς να πλένουμε τα χέρια μας, ο κόσμος νιώθει ότι πρέπει να ενεργήσει για να προετοιμαστεί. Έτσι, ορμάει στα σούπερ μάρκετ και αγοράζει ό,τι μπορεί. Το χαρτί υγείας είναι ογκώδες και ευδιάκριτο και έτσι ο κόσμος το εντοπίζει εύκολα». Η πανικόβλητη αποθεματοποίηση των τελευταίων ημερών δεν είναι χαρακτηριστικό της εποχής μας. Κατά την περίοδο της ισπανικής γρίπης, το 1918, ο κόσμος αποθεματοποιούσε Vicks Vaporub.

Πηγή: Kathimerini.gr, medlabgr.blogspot.com