Λέαινα σκότωσε τα μωρά της και τα έφαγε – Πώς το εξηγούν οι ειδικοί

Ένα απίστευτο συμβάν κάνει τον γύρο του διαδικτύου με πρωταγωνίστρια μία λέαινα.

Ο λόγο για την Κιγκάλι, η οποία έγινε μητέρα για πρώτη φορά την περασμένη Παρασκευή φέρνοντας στον κόσμο δύο λιονταράκια στο ζωολογικό κήπο Leipzig Zoo.

Τα νεογέννητα ήταν τα πρώτα λιοντάρια που γεννιούνται εκεί τα τελευταία 15 χρόνια.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου, η λέαινα ήταν πολύ τρυφερή με τα νεογέννητα λιονταράκια όταν γέννησε.

Ωστόσο μετά ένα τραγικό συμβάν άφησε άφωνους όλους τους εργαζόμενους του ζωολογικού κήπου, καθώς η Κιγκάλι σκότωσε τα νεογέννητα και τα έφαγε.

Σύμφωνα με την Saegebarth, η Κιγκάλι δεν είχε παρουσιάσει κάποια ασυνήθιστη συμπεριφορά πριν κατασπαράξει τα μικρά της, ενώ έτρωγε επίσης το φαγητό της στην διάρκεια της ημέρας.

Μετά το τραγικό συμβάν, ο ζωολογικός κήπος ανακοίνωσε τον θάνατο των νεογέννητων μέσω Facebook, επισημαίνοντας πως το προσωπικό ήταν «σοκαρισμένο και λυπημένο» με τις εξελίξεις.

Όσο για την «Μήδεια» του ζωικού βασιλείου, η Κίγκαλι επέστρεψε στον χώρο περίφραξης, όπου ζει μαζί με τον Μάγιο, πατέρα των νεογέννητων.

Μάλιστα σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ζωολογικού κήπου, επειδή η λέαινα έφαγε εντελώς τα δυο νεογέννητα, δεν μπορεί να γίνει ούτε νεκροψία για να διαπιστωθεί αν ήταν άρρωστα, κάτι που ενδεχομένως να πυροδότησε την πράξη της, πρόσθεσε ο ζωολογικός κήπος.

«Είναι κατά κάποιον τρόπο μια φυσική συμπεριφορά, καθώς συμβαίνει και στην φύση επίσης», εξήγησε η Saegebarth.

Η εξήγηση των επιστημόνων

Η Μάρεν Χακ, λέκτορας στο University of Derby που ασχολείται με την συμπεριφορά των ζώων, είπε στο CNN πως οι λέαινες όντως τρώνε μερικές φορές τα παιδιά τους στην άγρια φύση.

«Αν τα μωρά συμπεριφέρονται από μόνα τους περίεργα, ίσως αυτός είναι ένας λόγος που τα ζώα τρώνε τους απογόνους τους», σημείωσε η Χακ, αναφέροντας ασθένειες ή προβλήματα ανάπτυξης ως πιθανές αιτίες.

«Αν ο απόγονος δεν συμπεριφέρεται όπως θα έπρεπε, δεν τον αναγνωρίζουν ως απόγονο οπότε δεν αντιδρά το μητρικό ένστικτο», αναφέρει η ίδια εξηγώντας γιατί αυτό το φαινόμενο συμβαίνει σπάνια σε άγρια ζώα που βρίσκονται υπό καθεστώς αιχμαλωσίας.

«Είναι γνωστό πως αν τα αιχμάλωτα ζώα στρεσαριστούν, είναι πολύ πιο πιθανό να φάνε τους απογόνους τους. Από την άλλη, είναι λιγότερο πιθανό να υποσιτίζονται σε έναν ζωολογικό κήπο. Στην άγρια φύση, αν ένα θηλυκό δεν είναι από μόνο του δυνατό, είναι πιθανότερο να φάει τα μικρά της», λέει η ειδικός.

Η λέκτορας τόνισε πως από εδώ και στο εξής οι εργαζόμενοι στον ζωολογικό κήπο πρέπεο να παρακολουθούν στενά την Κιγκάλι, ώστε να μην το ξανακάνει.

«Αν δεν ξανασυμβεί, το πιθανότερο είναι πως έγινε είτε λόγω απειρίας της μητέρας είτε λόγω προβλημάτων υγείας στα νεογέννητα», καταλήγει.

Πηγή: tovima.gr