Κρούσματα σήμερα 5/3: Τρόμος στα νοσοκομεία, η επείγουσα επιστολή του υπουργείου Υγείας και η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Αγωνία για τα νέα κρούσματα σήμερα, Παρασκευή, και ενώ τα νοσοκομεία της Αττικής «ασφυκτιούν». Τι ζήτησε από τις ιδιωτικές κλινικές το Υπουργείο Υγείας.

Παραμένει η αγωνία για τα νέα κρούσματα σήμερα, Παρασκευή, καθώς μέσα στην εβδομάδα τον τόνο έδωσαν οι ανακοινώσεις περισσότερων των 2.000 ημερήσιων μολύνσεων από τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποψινές θετικές διαγνώσεις ενδέχεται να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με χθες (2.219 κρούσματα), γεγονός που, πάντως, συνδέεται με τον αριθμό των τεστ.

Η αυξανόμενη, όμως, παρουσία των μεταλλάξεων του ιού, οι οποίες είναι περισσότερο μεταδοτικές, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, με τους επιδημιολόγους να εκτιμούν, άλλωστε, πως πιθανότατα δεν έχουμε ακόμη δει την κορύφωση του παρόντος πανδημικού κύματος.

Τις προηγούμενες μέρες ειδικοί σχολίασαν, χαρακτηριστικά, πως η αυστηροποίηση των μέτρων για διάστημα δύο εβδομάδων, και όχι τριών για παράδειγμα, ίσως δεν επαρκεί για τον έλεγχο της έξαρσης.

Σε συναγερμό θέτει τις αρχές και η πίεση που ασκεί ο κορονοϊός στο ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην Αττική.

Σημειώνεται πως με επείγουσα επιστολή του προς τις ιδιωτικές κλινικές, για την οποία το iEidiseis έλαβε γνώση, το Υπ. Υγείας αιτείται να ενημερώσουν, μέχρι τις 20:30 απόψε, πόσες συμβατικές κλίνες μπορούν να διαθέσουν στο εθνικό σύστημα υγείας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν non Covid περιστατικά (απλές κλίνες), μία κίνηση που εκλαμβάνεται ως προετοιμασία για την παραπέρα επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης στο λεκανοπέδιο.

Αξίζει να αναφερθεί πως την επίταξη του ιδιωτικού τομέα έχουν ζητήσει από μέρες οι εκπρόσωποι γιατρών και υγειονομικών του ΕΣΥ (ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ).

Επισημαίνεται, δε, πως σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται πάνω από 3.200 ασθενείς με κορονοϊό, εκ των οποίων οι μισοί περίπου βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.

Αντίστοιχα, οι περισσότεροι από τους διασωληνωμένους ασθενείς, οι οποίοι αυξάνονται τις τελευταίες μέρες, νοσηλεύονται στις ΜΕΘ της Αττικής, οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο», κατά την ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, κ. Γιαννάκος, «σήμερα ξεκινάνε εφημερία Νοσοκομεία με ελάχιστα κενά κρεβάτια (Αττικό, Αγία Όλγα).

45 και πλέον ασθενείς γενικά παθολογικά περιστατικά διακομίσθηκαν στο ΝΙΜΙΤΣ για να αδειάσουν κλίνες για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού από νοσοκομεία του κέντρου.

Το ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ γέμισε χθες στην εφημερία του με 38 εισαγωγές ασθενών κορονοϊού και συνολικά νοσηλεύει 88 ασθενείς με κορονοϊό.

Τη Δευτέρα εφημερεύει με ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ που θα συνεχίσει να εφημερεύει και για γενικά περιστατικά. Πού θα πάνε οι ασθενείς;

Το ΤΖΑΝΕΙΟ χθες στην εφημερία του εισήγαγε 50 περιστατικά κορονοϊού και νοσηλεύει 110 συνολικά. Τη Δευτέρα εφημερεύει και για γενικά περιστατικά».

«Αυτό δεν είναι σχεδιασμός. Βατερλώ του συστήματος είναι», σχολιάζει ο συνδικαλιστής, ο οποίος ενημέρωσε, τέλος, πως οι διαθέσιμες κλίνες Covid ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής ήταν μόλις 24 πριν λίγη ώρα.

Υπό το πρίσμα αυτό, η αποψινή ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ κρίνεται ως βαρύνουσας σημασίας, με τους επιστήμονες να περιμένουν να δουν το σύνολο των υπό επιτήρηση υγειονομικών μεγεθών, επιχειρώντας να προβλέψουν αν οι επόμενες εβδομάδες του Μαρτίου θα είναι τόσο δύσκολες όσο η πρώτη…

Πηγή: ieidiseis.gr