Kρίσιμες στιγμές: Στα 20 μίλια από το Καστελόριζο έφθασε το Oruc Reis – Το συνοδεύουν 6 πολεμικά πλοία – Άπλωσε καλώδια για έρευνες

Το Oruc Reis να είναι ”εξαφανισμένο” από τις ανοιχτές πηγές ενημέρωσης ναυσιπλοΐας

Στα 20 μίλια από το Καστελόριζο έφθασε το Oruc Reis, έχοντας κλειστό το σύστημα εντοπισμού του, αργά το βράδυ. Το τουρκικό ερευνητικό έφθασε μέχρι το ανατολικό άκρο της περιοχής που έχει “δεσμεύσει” με τη παράνομη NAVTEX του. Στη συνέχεια έστριψε ,κινείται νοτιοδυτικά και αυτή τη στιγμή έχει φθάσει στα 30 μίλια.

Γύρω από το τουρκικό ερευνητικό βρίσκονται αυτή τη στιγμή 6 πολεμικά πλοία, τα οποία παρακολουθούνται από πολεμικά του ελληνικού Στόλου, που βρισκόταν στην περιοχή από τη πρώτη στιγμή.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με πληροφορίες, το σεισμογραφικό έχει ποντίσει καλώδια στην περιοχή της Navtex.

«Από την χαμηλή ταχύτητα με την οποία κινείται το Oruc Reis αλλά και από τη μακρόθεν παρατήρηση εκτιμούμε ότι έχει ρίξει καλώδια» ανέφεραν αρμόδιες πηγές, οι οποίες συμπλήρωναν, ωστόσο, ότι εξαιτίας του θορύβου και του βόμβου γύρω από το Οruc Reis είναι μάλλον αδύνατον να πραγματοποιεί έρευνα.

Οι οδηγίες και οι κατευθύνσεις που έδωσε από την πρώτη στιγμή ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στους αρχηγούς έχουν ήδη μεταφερθεί στο στράτευμα και έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες αποστολές. Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημερώθηκε χθες από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους αρχηγούς των Κλάδων για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και για τις κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιδίωξη της στρατιωτικής ηγεσίας είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις να είναι απολύτως προετοιμασμένες να παρέμβουν αποτελεσματικά όποτε απαιτηθεί και να αντιδράσουν στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης της πρόκλησης. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού είχαν παραμείνει στην ευρύτερη περιοχή ακόμη και μετά το πέρας της προηγούμενης κρίσης στις 12 Σεπτεμβρίου.

Επικοινωνία του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας με Καλίν

Επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν είχε το βράδυ της Τρίτης ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται στις διαβουλεύσεις των δύο ανδρών σχετικά με την κατάσταση στο μέτωπο του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, ωστόσο στην ατζέντα βρέθηκε και το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, με την πλευρά των ΗΠΑ να πιέζει από χθες προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, μετά τη νέα «έξοδο» του «Ορούτς Ρέις», που αποτελεί εστία ανάφλεξης στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι χθες, Τρίτη, υπήρξε ηχηρή αμερικανική παρέμβαση, μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε μια ιδιαίτερα αιχμηρή τοποθέτηση το αμερικανικό ΥΠΕΞ καλούσε την Αγκυρα να σταματήσει τις «προσχεδιασμένες προκλήσεις», καλώντας παράλληλα σε «άμεση εκκίνηση» των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Διακόπουλος για Oruc Reis: «Να είμαστε έτοιμοι και για στρατιωτική απάντηση»

O κ. Διακόπουλος τονίζει την ανάγκη «να αναζητήσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διεθνή στήριξη και να χρησιμοποιήσουμε την έξυπνη ισχύ που είναι ο συνδυασμός διπλωματικών κινήσεων, δημόσιας διπλωματίας και στρατιωτικής ισχύος.

Αν το Oruc Reis συνεχίσει την πρόκληση, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις και αν η Ε.Ε. δεν στηρίξει, να είμαστε έτοιμοι και για στρατιωτική απάντηση. Θα πρέπει να θέσουμε σαφώς και δημοσίως τις κόκκινες γραμμές μας».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «τα τελευταία χρόνια η τουρκική πολιτική λειτουργεί με το δόγμα και στο πεδίο των επιχειρήσεων και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη λογική του μετασχηματισμού των όποιων επιτυχιών της σκληρής ισχύος σε διαπραγματευτική ισχύ στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν.

Αυτό προσπάθησε να εφαρμόσει με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία στη Συρία και στη Λιβύη, αυτό προσπαθεί να κάνει και στην ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου».

Πηγή: pentapostagma.gr