Κίνα: Νέο κρούσμα στην Ουχάν μετά από πέντε ημέρες μηδενικής καταγραφής – Ραγδαία αύξηση στην Γερμανία

Μετά από πέντε μέρες μηδενικής καταγραφής στην Ουχάν της Κίνας, εμφανίστηκε νέο κρούσμα κορονοϊού.

Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν την Τρίτη τον εντοπισμό 78 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο. Στη συντριπτική πλειονότητά τους (74 από τα 78), πρόκειται για ασθενείς που μολύνθηκαν στο εξωτερικό κι επέστρεψαν στη χώρα.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για το ενδεχόμενο νέου κύματος εξάπλωσης της πανδημίας.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του κινεζικού Υπουργείου Υγείας, επτά ακόμη ασθενείς έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό. Μάλιστα, όλοι οι νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην Ουχάν, εστία της πανδημίας, όπου εντοπίστηκε ένα νέο επιβεβαιωμένο νέο κρούσμα, έπειτα από πέντε συνεχόμενες ημέρες που δεν είχε καταγραφεί κανένα.

Πολλές κινεζικές πόλεις ανακοίνωσαν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, γνωστοποιώντας πως όσοι φθάνουν από το εξωτερικό θα τίθενται σε καραντίνα. Έτσι, από χθες Δευτέρα, όλες οι πτήσεις με προορισμό το Πεκίνο οφείλουν εξ ορισμού να κάνουν ενδιάμεσο σταθμό σε άλλα κινεζικά αεροδρόμια, προκειμένου οι επιβάτες των αεροσκαφών να υποβάλλονται σε αρχικές εξετάσεις.

Η Ημερησία του Πεκίνου, όργανο της τοπικής οργάνωσης στην πρωτεύουσα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο ότι «όλοι» όσοι θέλουν να μεταβούν στην πόλη από το εξωτερικό θα υπόκεινται πλέον σε καραντίνα για 14 ημέρες και θα υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις.

Με σχεδόν 82.000 κρούσματα μόλυνσης και 3.277 θανάτους η Κίνα παραμένει πίσω από την Ιταλία, ως η δεύτερη πιο πληγείσα χώρα από τον κορονοϊό.

Ανησυχητική κατάσταση στη Γερμανία

Από την άλλη, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ραγδαία αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στη Γερμανία, παρόλο που το ποσοστό θνησιμότητας παραμένει χαμηλό.

Τα κρούσματα στη Γερμανία αυξήθηκαν την Τρίτη κατά 4.764 σε διάστημα 24 ωρών, φτάνοντας τα 27.436, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

Ωστόσο, μόλις 114 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται κατά 28 σε σχέση με χθες Δευτέρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό κρουσμάτων είναι το πέμπτο μεγαλύτερο στον κόσμο, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν μόλις 0,4% χθες, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχαν οι κρατικές αρχές στο Bloomberg. Συγκριτικά, την ίδια ώρα, το ποσοστό στην Ιταλία αγγίζει το 9,5%.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η αιτία γι’ αυτό είναι ότι ο Covid-19 δεν έχει, προς το παρόν, εισχωρήσει στα γηραιότερα και τα πιο ευπαθή στρώματα του γερμανικού πληθυσμού. Οι αρχές εξετάζουν καθημερινά και εντοπίζουν ότι οι ήπιες περιπτώσεις εντοπίζονται θετικές στον ιό, ενώ περισσότερο από το 60% των φορέων του ιού είναι κάτω των 60 ετών.

Στην Ιταλία, παρά τα παρόμοια δημογραφικά στοιχεία, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, με τον ιό να έχει εισβάλει και κυριολεκτικά να σείει την τρίτη και τέταρτη ηλικία.

Πηγή: mixanitouxronou.gr